Орест Сарматський

Пінзеля згадають у старовинному містечку на Тернопільщині

DSC05742 (Copy)

У місті над Стрипою готуються до проведення «Днів Пінзеля у Бучачі».

-Таку культурно-мистецьку імпрезу на початку червня проводимо уже кілька років поспіль. Мета такої акції – популяризація  мистецької спадщини всесвітньовідомого скульптора XVIII ст. Іоана Георга Пінзеля, який свого часу тут творив. Хочемо привернути увагу гостей нашого міста, зрештою і місцевих жителів, до багатющої спадщини Пінзеля, його робіт, поширити інформацію про творчість цього скульптора, у  деякій мірі нагадати про середовище духовності, в якому він творив, – розповів кореспонденту ТЕРЕНу координатор проекту, митець і музикант Віктор Гребеньовський.

За його словами, цьогорічні «Дні Пінзеля» розпочнуться у костелі Внебовзяття Богородиці, де збережені окремі зразки творчості Іоана Георга Пінзеля.

Там же презентуватимуть другий мистецький  фотоальбом Віри Стецько «Таїна Пінзеля» та покажуть документальний фільм «Таїна Пінзеля – від Бучача до Лувру». У храмі звучатиме і концерт камерного ансамблю Хмельницької філармонії та заслуженої артистки України Фатіми Чергіндзії.

Опісля в Арт-дворі туристам і гостям свята покажуть авторську колекцію одягу «прет-а-порте» Арт-студії Івони Лобан «Пінзель. Львів. Бароко»

Наступного дня відкриють виставку художників Львова та Тернополя, присвячену Пінзелю. А мистецтвознавці дискутуватимуть про перспективи відновлення скульптур Пінзеля на міській ратуші.

У програмі також – екскурсія в село Рукомиш, де зберігається фігура св.Онуфрія роботи Пінзеля, літературно-мистецькі зустрічі у тутешній кав’ярні, концерт камерного ансамблю Тернопільської філармонії, нічна літературна мандрівка Бучачем “Шляхами Пінзеля” та світлове шоу.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео