«Як впливати на процес прийняття рішень в Україні?» (фото)

фото1

22 травня в кав’ярні-кондитерській «КолЄжанка» відбулася неформальна зустріч «Як впливати на процес прийняття рішень в Україні?». Команда громадської організаціїї «Центр UA» зібрала активістів, журналістів, представників бізнесу та експертів аби спільно обговорити, як громадським активістам успішно відстоювати власні інтереси, та визначити алгоритм спільних дій для подолання існуючої політичної кризи.

фото2
фото2

Зокрема, мова йшла про виборчу реформу, її переваги та перспективи, а також про загрози, які приховує в собі стара система. Нагадаємо, що виборчі правила Януковича діють досі. У 2011 році «Партія регіонів» повернула мажоритарку, щоб отримати парламентську більшість після виборів до Верховної ради-2012. Однією із передвиборчих обіцянок нинішнього президента була виборча система з відкритими регіональними списками, проте зараз ентузіазм Петра Олексійовича і БПП різко зменшився, адже одразу після того, як народні обранці ухвалили «Проект Виборчого Кодексу України» в першому читанні, його завалили рекордною кількістю поправок, а саме - 4370. Це значно гальмує процес прийняття проекту, оскільки на їхній розгляд можуть піти місяці.

фото3
фото3

Олег Рибачук, голова і співзасновник ГО «Центр UA», екс-віце-прем’єр-міністр із питань європейської інтеграції, який був присутнім на зустрічі розповідав як діяти, аби новий виборчий кодекс був прийнятий вже цього року. Він зазначив, що лише суспільним тиском ми можемо показати майбутнім можновладцям ціну невиконання передвиборчих обіцянок.

«Сьогодні в країні прогресивні політики та свідомі громадські діячі об’єдналися, щоб змусити народних депутатів відмовитись від виборчих правил Януковича. Якщо вперше люди з абсолютно різними поглядами, баченням розвитку країни, політичною ідеологією спільно підтримують ці зміни, то їх не можна не чути», - прокоментував Василь Томчишин, співголова Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» та координатор Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі (ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики»).

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі.

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» - проект чеської організації People in Need за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

фото4
фото4

Вибір читачів за тиждень

Відео