Віра Олександрович

На бійку в обласній раді свободівці не йшли, а бігли (фото, відео)

Основне

Пропозицію про саморозпуск у Тернопільській обласній раді сьогодні, 5 червня, підтримали відразу у кількох фракціях.

Річ у тім, що депутати від «Батьківщини», «Народного контролю», «Самопомочі», «Громадянської позиції» і «УКРОПу» вимагали ухвалення змін до Перспективного плану територій громад краю у тому форматі, за який висловилися жителі сіл Тернопільського району. Втім, для результативного голосування відразу забракло лише одного голосу, а згодом – ще більше. Адже власну позицію щодо цього рішення мали представники від Блоку Петра Порошенка і «Свободи». Через це у залі неодноразово доходило до бійки між людьми, які прийшли захищати свої інтереси, і політиками (також про сесію читайте ТУТ і ТУТ).

[embed]https://youtu.be/uVkJVyty0pI[/embed]

Каменем спотикання, насправді, стало лише утворення громади із центром у Білій. Проте причину конфлікту варто шукати глибше. За словами людей, які прийшли сьогодні на сесію, жодне село із тих, що навколо Тернополя, не виявило бажання об’єднуватися із Тернополем.

Атмосфера у залі
Атмосфера у залі

Спершу, ще під час ухвалення порядку денного «почубилися» нардеп- радикал Ігор Мосійчук і депутат-свободівець Богдан Бутковський («Терен» писав про це ТУТприм.). Втрутилася поліція. Чоловіків розборонили. Але конфлікт не зник, а лише загостився. Емоції настільки зашкалювали, що нерви в одно із учасників протистояння зірвалися і він зачепив депутатку від ВО «Свобода» Ольгу Заставну. Враз натовп зорганізувався «стінка на стінку»: з одного боку – свободівці, з іншого – представники громади.

[embed]https://youtu.be/TiHGNbNgWPM[/embed]

Не дійшло до кровопролиття лише тому, що поліцейські швидко забрали і вивели із зали того чоловіка, який спричинив сварку із депутаткою. Але конфлікт не «розсмоктався» - почалася шарпанина між присутніми у залі активістами і депутатами-свободівцями. Ті були в очевидній меншості, тому вирішили прорватися до виходу. Їм це зробити не дали. Тож Василь Чашка із колегами врешті перебіг між кріслами до іншого проходу, а потім – до президії та «чорного» виходу із зали. Їх люди штовхали у спину, кричали «Ганьба!».

Як згодом вияснилось, свободівець через один вихід в залі хотів забігти знову в зал з іншого боку, бо з середини його не впускали присутні мешканці прилеглих сіл. В той час там якраз починалася чергова бійка.

Свободівці
Свободівці

[embed]https://youtu.be/xh0t4nrGKVQ[/embed]

Ще тоді залу залишили багато депутатів. Обурений натовп, аби втримати політиків, перекрив вихід до дверей. Знову почалася шарпанина.

Шарпанина_свободівці
Шарпанина_свободівці

[embed]https://youtu.be/muJWUjZr0Lw[/embed]

- Зберігайте спокій. Ми домовляємося! – зауважив у мікрофон перший заступник голови облради Василь Деревляний.

Після тривалих перерв і перемовин депутати все-таки не дійшли згоди. Тепер вони зустрінуться аж у п’ятницю, 8 червня. Хоча проект рішення №988 підтримали «за основу», питання про склад Тернопільської і Білецької громад залишилося відкритим. Чому так сталося? Про причини конфлікту читайте на терені згодом.

Перемовини3
Перемовини3

Перемовини2
Перемовини2

Перемовини
Перемовини

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео