Віра Олександрович

Тернополянам на замітку: хто віддаватиме більше, а кому плату взагалі скасували

Рішення про встановлення місцевих податків і зборів вступить у дію з 1 січня 2019 року. Щоб підприємці і звичайні тернополяни звикли до змін, ухвалили їх завчасно - на черговій сесії міської ради 15 червня.

Доповідала із питання «Про місцеві податки і збори» фінансовий заступник міського голови Вікторія Остапчук. І депутати врешті дали 30 «за».

Надал
Надал

- Ставки податку на нерухомість і земельного податку, а також пільги, які були прийняті раніше, викладені згідно із Типовими рішеннями, у 2019 році будуть збережені, - каже вона. - Лише ставку єдиного податку для платників ІІ-ї групи ми запропонували збільшити із 15 до 20%. Підприємці цього майже не відчують, адже для них різниця складе близько 130 грн. Але за рахунок цього м отримаємо додаткове надходження до бюджету у 2019 році - понад 11 млн грн. Це стане відповідним фінансовим ресурсом для вирішення потреб громади міста.

Окрім того, цим рішенням запропонували збільшити ставку збору за місця для паркування транспортних засобів із 0,015 до 0,02% від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2018 р., і площі земельної ділянки, за максимальної ставки, передбаченої ПКУ - 0,07.

- Це стосується розрахунку оплати, яку вносить до бюджету підприємець! – відразу наголосив міський голова Сергій Надал, щоб люди не подумали, що йдеться про підняття оплати за паркомісце.

Також у 2019 році від сплати земельного податку звільнили суб’єктів індустріального парку.

Остапчук
Остапчук

- Оскільки у Тернополі, на вулиці Микулинецькій запланували облаштувати індустріальний парк, завдяки якому планують створити нові промислові виробництва і додаткові робочі місця, хорошим стимулом для залучення  інвесторів стане земля, звільнена від оподаткування, - принагідно пояснив Сергій Надал.

Депутати також погодилися встановити такі розміри річної орендної плати за землю у відсотках від нормативної грошової оцінки землі. За земельні ділянки різного функціонального використання – у розмірі 3%, за винятком (цитуємо рішення):

  1. « за земельні ділянки площею до 0,0050 га (включно): а) для розміщення та обслуговування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності – в розмірі 6%; б) для розміщення і обслуговування кіосків та павільйонів із ремонту взуття, годинників, одягу – в розмірі 4%; в) для розміщення і обслуговування кіосків, павільйонів із торгівлі тютюновими виробами, розміщення гральних автоматів – у розмірі 12%.
  2. за земельні ділянки, для розміщення та обслуговування ринків, торгових центів, банківських, фінансових і кредитних установ – у розмірі 3,5%;
  3. за земельні ділянки для розміщення та обслуговування автозаправних станцій - у розмірі 8%;
  4. за земельні ділянки для обслуговування прибудованих орендованих, викуплених та інших нежитлових приміщень – у розмірі 3%;
  5. за земельні ділянки для будівництва і обслуговування гаражних кооперативів – у розмірі 0,09%;
  6. за земельні ділянки надані для обслуговування існуючих та новозбудованих багатоквартирних житлових будинків, гуртожитків – у розмірі 0,09%;
  7. за земельні ділянки для розміщення казино, гральних автоматів - у розмірі 12%;
  8. за земельні ділянки, надані громадянам для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, індивідуальних гаражів – у розмірі 0,09%;
  9. за земельні ділянки, надані громадянам для ведення особистого господарства, сінокосіння та випасання худоби, садівництва і городництва – в розмірі 3%.

Власне, із такими змінами погодилися не всі депутати. Скажімо, Наталія Шоломейчук, яка сама – приватний підприємець і має кілька кіосків на ринку, просила не збільшувати ставку єдиного податку для платників, які належать до ІІ-ї групи. Однак міський голова відразу порадив їй не займатися популізмом. Мовляв, міський бюджет треба чимось наповнювати, адже кожен депутат хоче, щоб на його окрузі двори відремонтували, дороги полатали тощо.

Також під час сесії 15 червня депутати розглянули низку цікавих питань. Про це читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео