Оксана Бучко

Як тернополянам продовжити життя на три роки

61

Продовжити собі життя на три роки тернополяни можуть, витрачаючи 10-15 хвилин щодня. Цей час слід приділити пробіжкам, які приносять велику користь здоров’ю серця. Такі результати дали дослідження стилю життя більш як 55 тисяч людей протягом 15 років.

Серед бігунів ризик інсультів в середньому знижується на 45%, а передчасної смерті – на 30%, пише в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Важливо бігати правильно, аби не травмуватись. Це передбачає:

- Вибір правильного взуття: важливо обирати спеціальне спортивне взуття для бігу. Це не обов’язково мають бути дорогі брендові кросівки. Передусім потрібно звертати увагу на якість взуття, його зручність та призначення.

- Розминку перед пробіжкою та після (щоб розігрітися та поступово охолонути). Перед початком пробіжки, потрібно присвятити 5-10 хвилин розігріву (швидкої спортивної ходьби або починайте пробіжку дуже повільно). Таким чином, ваші м’язи зігріються, що допоможе запобігти травмам. Після пробіжки, продовжуйте рухатись у помірному темпі або погуляйте 5-10 хвилин. Це заспокоїть ваше тіло після пробіжки.

- Збільшуйте інтенсивність тренувань повільно та поступово. Не піддавайтеся спокусі збільшити темп пробіжки або відстань занадто швидко. Крім того, кожне поступове збільшення навантаження потрібно закріпити – наприклад, пробігти відстань хоча б 3-4 рази, перш ніж збільшувати навантаження далі.

- Якщо ви все ж таки травмувалися - не починайте знову бігати, якщо ще відчуваєте біль. Почекайте, поки повністю одужаєте та відновите сили. За потреби зверніться до лікаря.

Вправи для бігу опублікували на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

Якщо на біг часу не вистачає, слід  проводити активно кожну вільну хвилину, не чекаючи болю в спині чи м’язового спазму.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео