Віра Олександрович

Скандальних директорів на Тернопільщині не звільнили, а приміщення Кременецькому ліцею таки віддали (фото)

Питання про звільнення з посад керівників двох загальноосвітніх шкіл-інтернатів Василя Осідака та Івана Смачила остаточно розсварило депутатів на сесії Тернопільської обласної ради. Тому вони вирішили за цей пункт не голосувати, а перенести його на наступне засідання.

Коли відбудеться продовження сесії, наразі не відомо. Нагадаємо, перше засідання 10 сесії обласної ради провели 9 серпня. Тоді ухвалили близько 80 питань (про деякі рішення читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.). І у залі тоді сталося багато цікавого.

«От бачите, який рівень поваги у них…»

Чим же не вгодили Василь Осідак та Іван Смачило? Виявляється, вони повелися як «феодали», а не врахували, що заклади, якими вони керують, належать до сфери управління освіти Тернопільської обласної держадміністрації. Обидва керівники вчасно не подали до обласної ради нові редакції статутів відповідних загальноосвітніх шкіл-інтернатів І-ІІІ ступенів. Саме тому на сесії і попросили «забезпечити їхнє звільнення».

Президія
Президія

Варто зауважити, що зареєстрували цей проект рішення ще 26.03.2018 р. (з повним текстом можна ознайомитися ТУТ прим.). Саме на такий нюанс звернув увагу колег гуманітарний заступник голови обласної ради Любомир Крупа. Він навіть запропонував зняти цей проект з порядку денного. Але з цим погодилися лише 11 депутатів, тому довелося розглядати.

Черга дійшла вже після 16 години. Розгорілася дискусія. Одні наголошували, що рішення запізніле і його можна буде оскаржити у суді, а інші наполягали, що заклади – не приватні, а тому мають виконувати загальні вимоги. Домовитися не вийшло. Навіть присутні у залі представники трудових колективів, які чекали впродовж усього засідання, не змогли вплинути на політиків (додамо, у червні відбулися загальні збори спеціального штабу, спрямованого за захист навчального закладу – про це докладно читайте ТУТ).

Збори колективу
Збори колективу

- А чи є в залі хтось із тих директорів? – запитав хтось із депутатів з місця. – Ні? Немає? От бачите, який рівень поваги у них…

Голова облради Віктор Овчарук після цього прийняв єдино можливе раціональне рішення – закрив засідання…

Приміщення ліцею передали в оренду на 35 місяців

Також депутати підтримали клопотання про нагородження грамотами Верховної Ради двох тернопільських науковців: доктора економічних наук, професора, декана факультету аграрної економіки і менеджменту Тернопільського національного економічного університету Бориса Язлюка і кандидата економічних наук, доцента, директора навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Гаврилишина Тернопільського національного економічного університету Ігоря Таранова. Відзначити цих науковців хочуть «за вагомий внесок у розвиток освіти і науки, підготовку наукових кадрів, висококваліфікованих спеціалістів для національної економіки України».

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«171976,171975»]

«Жирну» крапку політики нарешті поставили і в питанні «Про розгляд клопотання Кременецької районної держадміністрації щодо передачі зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільщини до спільної власності територіальних громад сіл, міст Кременецького району приміщення, що перебуває на балансі Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Т. Шевченка» (про це «Терен» писав докладно ТУТ і ТУТ прим.). Обласна рада таки вирішила передати спірне приміщення в оренду на 35 місяців з правом здійснення капітальних ремонтів і реконструкції.

Кременець_ліцей
Кременець_ліцей

Було і ще одне питання, пов’язане з Кременцем. Так, 37 голосів «за» депутати віддали за відзначення 200-річчя Кременецького ліцею. Адже цей навчальний заклад, по суті, є «батьком» Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Політики впевнені: грандіозне святкування стане потужним імпульсом для подальшого розвитку ліцею.

Фото автора, а також з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео