Оксана Бучко

Як тернополянам правильно відмовитись від успадкування

5b2282ac5dfc6366790058

Фахівців системи безоплатної правової допомоги тернополяни часто запитують про порядок спадкування за законом та за заповітом. Але бувають ситуації, коли спадкоємець має намір відмовитися від спадщини в користь іншої особи.

Існує декілька факторів, які можуть вплинути на те, що особа відмовляється від прийняття спадщини. Спадкоємець приймає у спадщину не тільки права, але й обов’язки, що передбачено ст. 1218 Цивільного кодексу України. Це можуть бути зобов’язання фінансового характеру (кредитний борг) в межах вартості спадкового майна, і тому особа може відмовитися від спадщини. Є випадки, коли спадкоємець відмовляється від спадщини в користь своєї дитини або коли спадкоємець третього ступеня споріднення при спадкуванні змушений заплатити податок, який може перевищувати цінність самого спадку.

Згідно ст. 1274 Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини в користь іншого спадкоємця за заповітом.

Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-якого із спадкоємців за законом, незалежно від черги.

Також спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь.

Для того, щоб відмовитися від спадщини, заявник зобов’язаний оформити письмову відмову відповідного змісту на користь іншої особи у встановлений шестимісячний строк з часу відкриття спадщини. Ця процедура здійснюється нотаріусом або уповноваженою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Проте, відмова від прийняття спадщини може бути визнана судом недійсною з підстав, встановлених статтями 225, 229 і 233 Цивільного кодексу України. Наприклад, особа відмовилася від прийняття спадщини у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними.

Також суд може визнати відмову від спадщини недійсною, якщо правочин вчинено під впливом помилки або тяжкої обставини.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео