Віра Олександрович

У Тернополі мріють про бойлери у школах і пандуси у висотках (фото)

У школах Тернополя треба встановити енергоощадні бойлери, а в будинках, де проживають інваліди-колясочники, – облаштувати пандуси.

Такої думки один із тернопільських депутатів. На останній сесії міської ради Андрій Шкула подав два відповідних запити до міського голови. Обидва документи колеги ухвалили, хоча й із певними уточненнями.

Депутати2
Депутати2

Підтримати депутатський запит щодо встановлення в школах міста малолітражних енергоощадних бойлерів відразу вирішив 31 депутат. Мовляв, така новація є особливо актуальною, коли на вулиці – холодно. Тим паче, що у школи дітки тепер йдуть у 5-6-річному віці.

Запит_Шкула2
Запит_Шкула2

Із підтримкою іншого депутатського запиту було складніше. Адже депутат просив про встановлення на сходових маршах багатоповерхівок, в яких проживають люди, які користуються інвалідними візками, відкидних пандусів. Виявилося, на окрузі в Андрія Шкули мама щодня спускає свого дорослого неповносправного сина на візку сходами аж із 4-го поверху!

– Я вам от що скажу: облаштувати пандус аж на 4-й поверх у багатоповерхівці – неможливо, – зауважує депутат обласної ради Олександр Башта, який, власне, і сам є інвалідом-колясочником. – Перед підготовкою таких пропозицій я би порадив депутатам трохи краще ознайомитися із ситуацією. Набагато кориснішим  було б, якби ви допомогли людині зі свого округу здійснити обмін помешкання. На таке, що розташоване на першому поверсі…

Запит_Шкула1
Запит_Шкула1

Він наполягав, що рішення у кожному конкретному випадку варто приймати індивідуально. Його підтримали і міські депутати. Вони, до речі, ще акцентували увагу на відповідному куті, під яким має бути стандартний пандус, адже існують норми. Невідомо, чи архітектура наших будинків таку новацію взагалі передбачає.

– Я би ще додав, що у нас по місту не все добре зробили для доступу неповносправних, – каже депутат Любомир Балук. – Наприклад, пішохідний міст, що веде до залізничного вокзалу. Ремонт там зробили, але пандусів – нема!

Наразі депутати погодилися на те, щоб міське управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології вжило заходів контролю до балансоутримувачів і власників будівель щодо необхідності влаштування пандусів та передбачення коштів при формуванні їхніх бюджетів на 2019 рік.

Президія3
Президія3

Натомість управління соціальної політики спільно із організаціями, що надають послуги для людей із обмеженими можливостями, має найближчим часом зібрати пропозиції щодо необхідності влаштування пандусів у будівлях, що належать до комунальної власності Тернополя. Усе це слід надати міському голові Сергієві Надалу для врахування при формуванні бюджету міста на 2019 рік.

Про те, що відбувалося у залі 5 жовтня, читайте також ТУТ, ТУТ, ТУТ,ТУТ і ТУТ.

Фото авторки, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео