Олег Снітовський

Лимони та добра ідея можуть врятувати на Тернопільщині життя онкохворим (фоторепортаж)

Заставка01(Copy)

Креативна акція дозволила придбати для Тернопільського онкодиспансеру ультразвуковий скальпель за 670 тис грн.

Понад тисячу небайдужих людей з України та з-за кордону долучилося до благодійногого флешмобу «Citrus Life», щоб придбати для Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру ультразвуковий скальпель «HARMONIC», вартість якого майже 1 млн грн.

- Флешмоб назвали «Citrus Life», бо відомо, що лимон має властивість затримувати розвиток ракових клітин. Тож за умовами флешмобу, якщо хтось, скажімо, з’їдає четвертинку лимону та зніме це на відео, то перераховує на благодійний рахунок 100 грн, а якщо не вдасться цього зробити, то тоді - 200 грн. Можна було самому нарізати і з’їсти лимон, знявши все це на відео, завантажуючи його у Facebook. Приємно, що розуміючи важливість нашої волонтерської ініціативи, її підтримало так багато людей, - каже один із волонтерів проекту Юрій Кулик.

04 (Copy)
04 (Copy)

А ініціатор Сергій Кічула додає, що взятися за цей масштабний проект багатьох спонукало те, що йшлося саме про 1 млн. грн. Це був своєрідний виклик, чи зможуть люди зібрати такі кошти?

- Ми намагалися робити драйвові речі, організовували рок-концерти, флешмоби, благодійні мистецькі аукціони. Так, з Львівської коснсерваторії артисти давали безплатні концерти,  оригінальні авторські ігри. Важливо, що підтримали такі акції не тільки у Тернополі, а ле й у Вінниці, Хмельницькому, Києві, Кам’янець-Подільському. Скажу, що тільки у флеш-мобі із поїдання лимонів взяло участь понад 1 тис людей! Понад 500 відероликів було виставлено у Ютубі. Надсилали зі США, Канади, Італії, Франції, Іспанії, Молдови. Це – насправді найбільший благодійний флешмоб у Західній Україні на підтримку такого задуму. Ми побачили, наскільки люди милосердні і готові разом допомогти тим, хто потрапив у біду. І ніхто не запитував, а чого це ви, скажімо, у Хмельницькому, збираєте гроші для проекту, який реалізують у Тернополі? Люди розуміли, що хворобу можна перемогти тільки разом, - розповів Сергій Кічула.

08 (Copy)
08 (Copy)

За його словами, волонтери зібрали 670 тис грн, а на решту представництво виробника цього обладнання, коли дізналося, що проект благодійний і онкодиспансер чекає на цю апаратуру, додало деяке устаткування. Щоб цей дійсно, як кажуть, чудодійний комплекс, запрацював повністю.

- Коли започатковувалась акція, багато хто скептично до цього поставився, казав, що нічого не вийде із тієї затії, - розповів у день, коли волонтери привезли обладнання, головний лікар Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру Леонід Шкробот. - Але поступово, поступово невеличкі суми почали надходити у загальну скарбничку. І за декілька місяців ми просто були здивовані, що стільки коштів надійшло. А нині, коли це обладнання вже у нас, для мене особливий день. Бо ми отримали завдяки волонтерам унікальний апарат, який розширює можливості лікарів, дозволяє їм виконувати складні операції. Це один із найсучасніших електрохірургічних апаратів. Оцей ультразвуковий скальпель може розділяти тканини, «запаювати», які необхідно, судини. Сюди входить генератор, апаратура, де генерується ультразвуковий імпульс і безпосередньо, самі інструменти, за допомогою яких можна або різати тканину або коагулювати її. Тобто, він виконує ці дві основні функції хірургії. Скажу, що ми в рік проводимо близько 4 тис операцій. І ось, з них близько 400 великих операцій потребують використання саме такого апарату. Тож усім волонтерам і особисто Сергію Кічулі від імені всього колективу дякую за таку велику справу, яку вони зробили.

Подякував волонтерам і начальник обласного управління охорони здоров’я Василь Богайчук, і, звичайно, лікарі, які після певного періоду апробації застосовуватимуть цей ультразвуковий скальпель під час складних операцій.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«186308,186309,186310,186312,186313,186314,186316,186317,186318»]

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео