Тамара Коблик

Позашляховики до військових так і не доїхали: у Тернополі викрили групу, яка організувала бізнес на гуманітарній допомозі для ЗСУ (відео)

Підозрювані створили у Тернополі фіктивний благодійний фонд

Поліціянти Тернопільщини викрили злочинну групу, яка продавала позашляховики, завезені як гуманітарну допомогу для ЗСУ. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Впродовж кількох місяців працівники кримінальної поліції Тернопільщини спільно з іншими спецслужбами ГУНП та представниками департаменту військової контррозвідки СБУ документувала злочинну діяльність трьох жителів Дніпропетровської та Луганської областей. Чоловіки організували бізнес на гуманітарній допомозі. Вони реалізовували позашляховики.

Організатор - уродженець Казахстану. Ще у 2022 році він організував збут транспортних засобів, ввезених на територію України, як гуманітарну допомогу для військової частини та Збройних Сил. Згодом чоловік створив ще й фіктивний благодійний фонд.

У спільники взяв двох уродженців Луганської області, які працювали на нього в Тернополі. Вони ремонтували автомобілі, виставляли оголошення на інтернет-платформах та підшуковували клієнтів. Наразі відомо, що «бізнесмени», прикриваючись гуманітарною допомогою, завезли близько 50 автомобілів на кілька мільйонів гривень. За одне авто в середньому просили 5000 доларів.

Під час чергового продажу позашляховиків «Land Rover» та «Ford», зловмисників затримали «на гарячому».

Під час проведення семи одночасних обшуків на території двох областей, які проходили під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури, у фігурантів вилучили чорнові записи із бухгалтерією, копії документів на реалізовані ними автомобілі, два позашляховики, мобільні телефони та комп’ютерну техніку, а також фіктивні грамоти від благодійних фондів, які нібито підтверджували благодійну діяльність.

«Бізнесменів» затримали відповідно до статті 208 КПК. Їм оголосили підозру згідно із частиною 3 статті 201-2 ККУ - незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, вчинені організованою групою в особливо великому розмірі під час воєнного стану. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років та з конфіскацією майна. Триває досудове розслідування.

Фото Національної поліції

Відеосюжет Тетяни Бакай і Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео