Віра Олександрович

Коту під хвіст: у Тернополі не змогли висловитися проти тарифів на газ (фото, відео)

Проголосувати за звернення щодо підвищення тарифів на газ Тернопільська обласна рада так і не спромоглася. Усі 5 варіантів тексту, озвучених на засіданні 6 листопада, депутати відверто «провалили». Жодне із них не набрало понад 26 голосів «за».

Нагадаємо, питання про політичне звернення до керівництва країни щодо надто великих тарифів на газ для населення було чи не найбільшою інтригою цього засідання. Адже напередодні на розгляд подали відразу 4 звернення, що стосувалися підвищення тарифів на газ. Усі вони були різними (про це читайте ТУТприм.). Ще одну пропозицію озвучили просто на сесії, але як кажуть – не судилося. Дві години дискусій пішли коту під хвіст.

Свобода
Свобода

Першими озвучили свою пропозицію представники фракції ВО «Свобода». Це звернення було доволі різким, причому у ньому різко критикували політику нинішніх лідерів України – і Порошенка, і Гройсмана, а також згадували про «попєрєдніків». Олег Сиротюк, вийшовши до трибуни, не перебирав слів, «розхвалюючи» нинішніх державних мужів.

- Насправді, ціна із 1 листопада зросла до 8 тис. 500 грн за 1 тис. куб. м газу, а з 1 квітня уже буде 9 тис. 851 грн, - каже він. – Адже подорожчання буде поетапним. І це при тому, нагадаю, що Порошенко свого часу стверджував, що прибере корупційну складову із тарифу і піднімати ціну на газ не буде.

Деревляний2
Деревляний2

Врешті запропонований ним варіант звернення отримав лише 26 «за». Після цього настала черга лідера обласної організації ВО «Батьківщина» Василя Деревляного.

Цей варіант отримав 24 «за», бо був також вкрай критичним щодо всієї центральної гілки влади. Причому пан Деревляний просив колег з інших фракцій не викривляти інформацію, тобто не приписувати зайвих «гріхів» Юлії Тимошенко. У такий спосіб він натякав на текст звернення від депутатів «Блоку Петра Порошенка». Воно було дуже «обережним» щодо нинішнього керівництва держави, але у тексті були цифри, які обурили батьківщинівців.

Білик
Білик

Згодом до трибуни пішов керівник фракції БПП Любомир Білик. Він відразу вступив у суперечку із Василем Деревляним, який назвав його «колишнім регіоналом».

- Ні для кого не секрет, що ми – Радикальна партія – взагалі проти формату співпраці з МВФ, - зауважує керівник цієї фракції Богдан Яциковський. – Можна довго з’ясовувати, хто і в чому винен, але тарифи піднімають сьогодні. Це доводить людей до зубожіння. Уряд має скасувати свою постанову.

Звернення від БПП набрало у залі лише 18 голосів. Тож врешті до дискусії долучилися і голова обласної ради Віктор Овчарук, і голова обласної держадміністрації Степан Барна, бо вони ж обоє – із БПП.

- Не Гройсман підписував кабальні Харківські угоди, не Порошенко 31 жовтня 2008 року уклав домовленість із МВФ про вирівнювання тарифів на газ, - каже пан Барна. – Так, треба визнати: без субсидій нам зараз не обійтися. Але ці допомоги зараз отримують 8 млн конкретних українських сімей, а не «Нафтогаз», який раніше постійно мільярдами дотували із бюджету.

Президія2
Президія2

Після цього депутати «провалили» і звернення, яке подали з обласної ради профспілок. Її голові - Андрію Присяжному, навіть слова не дали. Останню спробу всіх примирити зробили депутати від «Громадянської позиції». Вони запропонували зробити перерву на 10 хвилин, аби голови фракцій ухвалили бодай якийсь текст звернення щодо тарифів.

- Вийти сьогодні до людей без жодного ухваленого звернення щодо тарифів – ганебно! – наголошував Олег Шуляр.

Але його порадою не скористалися. Так само депутатський корпус проігнорував звернення, зачитане з трибуни Любомиром Крупою – від партії «Самопоміч». Цей варіант набрав лише 19 голосів «за», хоча був направду найбільш конструктивним серед усіх озвучених. Там не було прямих звинувачень, а лише перелік вимог до влади.

Депутати3
Депутати3

- Скасувати постанову Кабміну про підвищення ціни на газ для населення, встановити лічильники обліку усім користувачам, - перелічує він пропоновані партією вимоги. – Збільшити витрати на комплексне утеплення житлових будинків. Переглянути політику надання субсидій…

Але переконати у залі вже нікого не вдалося. Мовляв, не пройшло жодне звернення, то і не пройшло. Так і буде. Вочевидь, політики вирішили поводитися, як у дитячому садочку: «вони не голосували за наше звернення, то ми не будемо за їхнє».

Про найцікавіші події, що сталися на засіданні, читайте на «Терені» ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео