Олег Снітовський

Поляки у Тернополі згадали те, що сталося 100 років тому (фоторепортаж)

Напередодні у Тернополі відзначили 100-річчя відновлення незалежності Польщі.

Святою месою у костелі Божого Милосердя і Божої Матері Неустанної Помочі розпочалися напередодні у Тернополі урочини з нагоди 100-річчя відновлення незалежності Польші.

- Це свято відзначаємо спільно із тернополянами, які мають польське коріння, об’єднаних у наше товариство, де зареєстровано понад 300 осіб. Понад 20 років при товаристві функціонує суботньо-недільна школа, в якій викладають польську мову та літературу, культуру, історію і географію, працює бібліотека польської літератури, - розповів кореспонденту «Терену» голова Польського  культурно-освітнього товариства Тернопільської області Петро Фриз.

08 (Copy)
08 (Copy)

За його словами, товариство забезпечує методичними посібниками деякі школи Тернополя і навчальні заклади області, де учні вивчають польську мову факультативно. Також товариство регулярно безкоштовно передає у медичні установи краю отримані з Польщі ліки та медичне устаткування.

19 (Copy)
19 (Copy)

Товариство опікується пам’ятниками польської культури, впорядковує старі цвинтарі, організовує музичні та літературні вечори, конкурси й вікторини, присвячені діячам польської культури. Цього ж дня урочини з нагоди пам’ятної події у житті польського народу продовжилися в обласній філармонії.

16 (Copy)
16 (Copy)

Присутніх привітали голова Польського культурно-освітнього товариства Тернопільської області Петро Фриз, представники обласної влади, міський голова Тернополя.

14 (Copy)
14 (Copy)

Звертаючись до учасників святкування, консул Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку Пьотр Матусяк зробив невеличкий екскурс в історію, коли століття тому, після 123-х років поділу країни між Росією, Австро-Угорщиною та Прусією, відбулося відновлення незалежності Польщі. Країна тоді ставала з руїни і відтоді почався шлях до її становлення та зміцнення суверенітету. Нині, підкреслив консул, Польща – країна, яка посідає гідне місце серед держав Європи і світу. А основи демократії, які були закладені на почату 90-х років минулого сторіччя, вступ ло НАТО та в Європейський Союз засвідчують, що Польща, маючи гарантії колективної безпеки, обрала правильний курс, спрямований на подальший економічний розвиток.

28 (Copy)
28 (Copy)

Пан Пьотр Матусяк також подякував членам Польського товариства у Тернопільській області, які багато роблять для того, аби про успіхи Польщі, її історію, культуру, мистецтво більше знали на Тернопіллі.

Урочини завершилися великою культурно-мистецькою програмою.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«189031,189032»]

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео