Віра Олександрович

П’ята частина жителів Тернопільщини готова виїхати за кордон без будь-яких гарантій (фото, відео)  

Основне

Якщо кілька років тому погодилися б виїхати за кордон за будь-яких умов 15% жителів України, то тепер – аж 21%. Причому людей не лякає навіть перспектива потрапити у рабство – трудове чи, наприклад, сексуальне.

Такі цифри просто жахають фахівців, які мало не щодня вислуховують історії людей, які, втративши здоров’я і не тільки, все ж змогли повернутися додому.

Експерти
Експерти

Нагадаємо, щорічно 2 грудня у багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства (International Day for the Abolition of Slavery). Дату обрали не випадково, адже саме у цей день Генеральна Асамблея ООН ухвалила Конвенцію про боротьбу із торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами (резолюція 317 (IV) від 2 грудня 1949 р. – прим.).

[embed]https://youtu.be/p25LRn6aavQ[/embed]

Фахівці визнали складна економічна ситуація в країні, спричинена 5-м роком війни на сході держави, а також низький рівень соціального добробуту спонукають нині усе більше українців їхати працювати за кордон. Оскільки Західна Україна географічно наближена до Європи, тому й заробітчан у нас – найбільше. Причому Тернопіль – у числі міст, звідки подався на заробітки чи не кожен другий. На цьому тлі очевидною уже стала інша проблема – явний брак робочої сили у нашому регіоні. Адже серед тих, хто вирішив шукати щастя за кордоном, 52% - молоді люди до 35 років.

Шлюзар
Шлюзар

На жаль, досі є багато жителів краю, які, мріючи про казкові заробітки, нічим не цікавляться, підписують папери, не читаючи змісту, а потім просто стають заручниками ситуації, - каже директорка із розвитку громадської організації «ТМЖК «Відродження нації» Оксана Шлюсар.Без сторонньої допомоги їм не обійтися.

Саме для цього уже розробили і запустили спеціальний онлайн-курс. Допомогло у цьому Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні у співпраці із Міністерством соціальної політики України за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади і щедрої підтримки американського народу через проект Агентства США із міжнародного розвитку (USAID). Проти таке навчання, за словами пані Шлюсар, може будь-хто. Врешті він отримає сертифікат про отримання відповідних знань і зможе сам допомагати постраждалим від торгівлі людьми.

[embed]https://youtu.be/umYe2DvGDes[/embed]

Експерти додали: щодня з’являються нові шахрайські схеми, про які мало хто знає. Тому перед тим, як їхати за кордон, спершу треба добре озброїтися із усією корисною інформацією. Якщо ж вам це не допомогло, то варто побороти стереотипи і все-таки звернутися по допомогу до фахівців.

[embed]https://youtu.be/eCUQ1SL7v8w[/embed]

Пам’ятати про це варто не лише під час акцій «6 днів проти насильства» чи під конкретні дати, закликав усіх начальник відділу ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Петро Тихович.

[embed]https://youtu.be/UifQZ7nGdwA[/embed]

Для того, аби українці отримали якомога більше інформації про можливі ризики, фахівці розробили спеціальні буклети і роздаткові матеріали. Усі ці матеріали використовують під час просвітницьких акцій (читайте також ТУТ і ТУТ – прим.).

Для заробітчан
Для заробітчан

Для легальної роботи за кордоном потрібно мати: - дійсний закордонний паспорт; - відповідну робочу візу; - трудову угоду (контракт) із закордонним роботодавцем; - дозвіл на роботу в країні призначення.

Поради
Поради

Перед поїздкою необхідно: - отримати достовірну і повну інформацію про майбутню роботу та умови проживання за кордоном; - ознайомитися із правами працівників і мігрантів у країні, до якої їдете; - заздалегідь подбати про безпечне і надійне місце проживання у країні, куди їдете, та у країнах-транзитах; - зробити копії всіх важливих документів (віза, закордонний і національний паспорт, страховий поліс, контракт, запрошення тощо), зберігати їх слід у безпечному місці, окремо від оригіналів; - заздалегідь потрібно знайти і взяти із собою контактну інформацію посольства або консульства України та інших організацій, що надають допомогу мігрантам у країні, куди збираєтесь.

Перебуваючи за кордоном: - довіряйте свої документи лише уповноваженим посадовим особам (працівникам прикордонних служб, поліції); - зареєструйтеся в українському посольстві/консульстві в країні, де плануєте перебувати; - підтримуйте постійний контакт із родичами і повідомляйте їм про зміну роботи або проживання.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео