Віра Олександрович

Чоловіки із Тернопільщини частіше потрапляють у рабство, ніж жінки (фото, відео)

Основне

Статус постраждалих від торгівлі людьми на Тернопільщині уже мають 30 осіб. Документи на ще 5-х краян нині готують фахівці. Причому більшість постраждалих – чоловіки, які поїхали на заробітки до Росії.

Про це фахівці розповіли 30 листопада під час прес-конференції, присвяченої боротьбі із однією із актуальних проблем сучасності - торгівлею людьми.

[embed]https://youtu.be/R4j4K7FDeYQ[/embed]

Дитяча праця, шлюб із примусу, продаж наречених, передача вдів у спадщину, насильницьке вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах, а також перетворення на наркокур’єрів - такого вигляду нині набуло рабство. Причому дехто із тих, хто у нього потрапив, навіть не розуміє, що над ним знущалися.

Ця проблема торкається кожної країни світу. Одні із них - держави походження жертв, інші - країни транзиту, треті - місце призначення жертв, - каже заступниця керівника громадської організації «ТМЖК «Відродження нації» Марина Пасєчник. - Незаконний прибуток від торгівлі людьми посідає третє місце після торгівлі зброєю і наркотиками. Тому цей злочин зазвичай є результатом діяльності міжнародних злочинних угруповань і його дуже важко виявити.

Експерти
Експерти

За її словами, Україна одна із перших країн у Європі, де передбачили кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. Втім, проблему це не зняло.

[embed]https://youtu.be/229T3nUe39w[/embed]

На жаль, більшість осіб, які постраждали, не звертаються в органи соціального захисту, - додає пані Пасєчник. - У Тернопільській області із початку 2017 року порушили 8 кримінальних проваджень з цього приводу, сім із них вже передали до суду. Втім, офіційні цифри масштабів лиха дуже відрізняються від тих, які подають експерти. Вони стверджують, що за часи Незалежності від торгівлі людьми постраждали понад 230 тисяч осіб.

До цікаво, за світовою статистикою, жертвами торгівлі людьми у 71% випадків стають жінки. Натомість на Тернопільщині від такого потерпають переважно чоловіки. Причому 65% постраждалих опинялися у скруті саме через бажання заробити у Росії.

Екран
Екран

В Україні, за словами Марини Пасєчник, були випадки, коли молоді люди виїжджали працювати кур’єрами не лише до Російської Федерації, а й до Бразилії. Адже в оголошеннях їм обіцяли дуже хороші умови праці, високий заробіток. Втім, згодом українців затримували як наркокур’єрів і позбавляли волі. Іноді навіть на 20 років.

Зараз Україна робить все, щоб довести, що ці люди стали жертвами злочину, а самі не є злочинцями, - додає вона. – Наприклад, із Бразилії двох людей уже визволили.

Держава робить усе для того, аби допомогти таким постраждалим, наголосив начальник управління сім’ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний.

Чорний
Чорний

Насамперед, така людина повинна отримати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, - каже він. – Це необхідно для того, аби надати їй різні види допомог – від психологічної до матеріальної. Тернопільщина відзначилася, адже у нас діє обласна програма протидії торгівлі людьми, де на 2019 рік із бюджету передбачили 70 тис. грн. Але ми робимо все, щоб ця сума була вищою.

Працювати із такими людьми – вкрай складно. Адже зазвичай це – дуже травмовані особи, які вимагають і лікування, і тривалої реабілітації, і моральної підтримки. Про це розповіла Оксана Шуль – відповідальна за встановлення процедури статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, головний спеціаліст обласного управління сім’ї та молоді.

[embed]https://youtu.be/XtSLw7BPdPw[/embed]

Експерти переконували: потрапити у рабство – трудове чи, наприклад, сексуальне – може будь-хто, незалежно від віку і статі. «Синдром водія» - «це може статися з усіма, але не зі мною» - не врятує. Краще бути обізнаним і не довіряти тим, хто обіцяє «золоті гори». Саме для цього на Тернопіллі і проводять відповідні семінари, бесіди, акції (про це читайте на «Терені» згодом – прим.).

Фото і відео автора

Довідка. Згідно зі ст. 149 Кримінального Кодексу України, за злочини, пов'язані з торгівлею людьми, карають позбавленням волі від 3 до 15 років. Про такі випадки можна повідомляти на національну «гарячу лінію» із питань протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів: 0 800 500 386 або 527. Консультації там фахівці надають безкоштовно і конфіденційно!

Вибір читачів за тиждень

Відео