Орест Сарматський

Українська картопля побила новий ціновий рекорд (Агро-новини)

1102 (Copy)

Станом на 11 січня 2019 року ціна картоплі в Україні досягнула рекордних показників. Наразі на гуртових ринках країни картоплю можна купити по 5,5-6,5 грн/кг (0,18-0,21 EUR/кг), що майже в 2 рази дорожче, ніж рік тому.

Про це повідомляє інформаційно-аналітичний центр «Інфо-Шувар».

Востаннє рекордні ціни на картоплю в Україні були зафіксовані у січні 2014 року. Тоді на гуртових ринках картоплю можна було купити по 4,5-5,5 грн/кг (0,4-0,5 EUR/кг).

– Особливістю цього сезону стало стрімке зростання ціни на картоплю в середині листопада, до цього моменту, картопля була навіть дешевшою, ніж рік тому. Протягом листопада та грудня вартість картоплі підскочила більш ніж в 2 рази, при цьому на початку грудня ціни лише прискорили зростання, – сказано в повідомленні.

Утім українська картопля все ще мінімум в 1,5 рази дешевша, ніж в країнах ЄС. Такий розрив у цінах є нетиповим і обумовлений суттєвим зростанням ціни на картоплю в Європі.

Так, сьогодні на ринку Польщі картоплю пропонують по 0,25-0,30 EUR/кг і це майже в 3 рази дорожче, ніж рік тому. Таке суттєве зростання цін пов’язано із падінням виробництва картоплі та інших овочів в ЄС в умовах аномальної спеки минулого літа.

Тенденції на ринку м’яса у 2019 році

1101 (Copy)
1101 (Copy)

В Україні у 2019 році слід очікувати зниження виробництва яловичини, можливо, і свинини, а також збільшення випуску курятини.

Такий прогноз зробили експерти «Meat-Inform». Отже, спеціалісти окреслили шість тенденцій у тваринництві, з якими Україна увійде в 2019 рік.

1. Найнижче поголів'я ВРХ і свиней в країні

Входимо в новий рік з найнижчим поголів'ям, отже найбільш оптимістичним прогнозом стосовно виробництва яловичини й свинини буде зупинка спаду. Тенденції збільшення продуктивності вже є, а по свинях є й тенденція зростання поголів'я в професійному сегменті. Тобто відновлення виробництва свинини ми, скоріш за все, таки побачимо, хоча по яловичині це поки що малоймовірно. Це абсолютно різні ринки в сенсі драйверів росту: яловичину рухає зараз експортний попит, свинину – внутрішній. Отже, по яловичині багато буде залежати від успіхів експортерів.

2. Активний імпорт свинини і курятини

Дорога відкрита, схеми напрацьовані, й будь-який диспаритет цін з ринком ЄС буде обертатися імпортом свинини, аж поки внутрішнє виробництво не буде в змозі дати необхідні обсяги. Але то буде вже інша історія з іншими цінами.

3. Зростаюче внутрішнє виробництво курятини

Для того, щоб спрогнозувати виробництво курятини, статистика поголів'я слабо підходить. Оборотність у цьому сегменті настільки висока, що обсяги виробництва залежать більше від наявності виробничих потужностей і можливості продати вироблене.

4. Сповільнення зростання внутрішнього споживання курятини

Ми це вже побачили і тепер маємо впевнитись, чи дійсно це стало тенденцією. Якщо й так, це не буде вироком для українських виробників, адже в них є ще більший ринок збуту – світовий, де їх вже знають і поважають. Є перспективи і на внутрішньому ринку, оскільки курятина залишається найдешевшим і найзручнішим м'ясом. 5. Зростання експорту курятини і, можливо, яловичини

Отже, по курятині зрозуміло. Будемо чекати на нові рекорди. По яловичині зростання є можливим, але монополія одного великого покупця там ще не подолана. Це, в першу чергу, великий ризик. Тим не менш, ми бачимо роботу експортерів по відкриттю ринків далекого зарубіжжя і сподіваємось, що цей процес продовжиться й принесе результати.

5. Імовірне зростання світових цін на м'ясо

Цінові прогнози – справа ненадійна й невдячна, але ті, хто наважуються робити прогнози світового ринку м'яса, очікують на зростання цін. Хоча вони й попереджають про наявність факторів непередбачуваності: торгові війни, АЧС в Китаї та Європі, Брекзіт та інші.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео