Тернополянам радять, як узаконити невитребувану землю

земля1

На сьогодні понад 120 тисяч власників досі не узаконили право володіння виділеною їм землею. А це приблизно 380 тисяч гектарів розпайованих сільгоспугідь в Україні.

Незважаючи на те, що терміни юридичного оформлення власності на ці землі вже минули, потенційним власникам невитребуваних земельних паїв, які пропустили встановлений законом строк із поважної причини, суд може дати додатковий термін, достатній для його оформлення.

То якою все-таки є процедура запізнілого узаконення невитребуваних паїв? Відповідно до Земельної реформи від 1995 року держава провела розпаювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам шляхом визначення розміру земельної частки у колективній власності кожного члена підприємства без виділення земельних ділянок в натурі.

Кожному було передано у власність умовну земельну ділянку – «пай». Відповідний сертифікат підтверджував право власності. В силу певних обставин не всі громадяни отримали такі документи, внаслідок чого їхні паї отримали статус невитребуваних.

Новою редакцією закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» врегульовано поняття «невитребувані паї». Згідно зі статтею 13 цього Закону, невитребуваною є земельна частка, на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка, право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості). Невитребувані паї можуть передаватися в оренду за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради. Законом визначається, що всі власники невитребуваних земельних паїв повинні отримати (зареєструвати) право власності на відповідні земельні ділянки до 1 січня 2025 року. Якщо до цієї дати власник невитребуваної земельної ділянки частки (паю) не зареєструє своє право власності, то він вважатиметься таким, що відмовився від земельної ділянки. У такий спосіб для наших селян втрачаються правові підстави оформлення права власності.

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

З огляду на зазначене та можливі реальні ризики втрати невитребуваної землі після 1 січня 2025 року Аграрна партія рекомендує селянам (хто не встиг оформити право власності) вже сьогодні подбати про звернення до відповідного суду із позовом про визнання права власності на землю. Тільки в такий спосіб можна уникнути небезпеки втрати основного активу та на майбутнє вирішити в законний спосіб питання оформлення права власності.

Володимир МУЖЕВИЧ, правник, член політради Аграрної партії України

Вибір читачів за тиждень

Відео