Віра Олександрович

Без паніки: жителі Тернопільщини спокійно проголосують із ID-картками

Картка_ф

У соціальній мережі «Фейсбук» дехто із користувачів ініціював розсилку повідомлень про те, що власникам ID-карток треба буде брати із собою на виборчу дільницю 31 березня ще й довідки.

Інакше, мовляв, бюлетень не видадуть і проголосувати людина не зможе. Це спричинило певний ажіотаж, адже в Україні вже оформили понад 2,8 млн ID-карток. Тому кореспондент «Терену» звернувся у Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області за коментарем з цього приводу.

Снимок_юстиція
Снимок_юстиція

Цитуємо відповідь фахівців обласної юстиції: «Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося 18 років. Для участі у виборах на території України громадянин України повинен мати при собі паспорт громадянина України (книжечка або ID-картка (до картки додається Витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання), а за межами України – закордонний паспорт або дипломатичний чи службовий паспорт для виїзду за кордон.

Втім, у Центральній виборчій комісії постановою від 27.12.2018 р. за №268 затвердили роз’яснення, що дають чіткі відповіді на питання щодо використання паспортних документів виборцями. Зокрема, паспорт громадянина України, необхідний для отримання виборчого бюлетеня, може бути у як вигляді паспортної книжечки, так і у вигляді картки; розбіжності у виборчій адресі виборця у списку виборців і паспорті громадянина України у вигляді паспортної книжечки, пов’язані із перейменуванням населеного пункту, вулиці, зміною нумерації будинку, або відсутності відомостей щодо реєстрації місця проживання у паспорті громадянина України у вигляді картки - не є підставою для відмови у видачі виборчого бюлетеня такому виборцю і не потребують внесення змін до списку виборців.

Окрім того, відмова виборцю, включеному до списку виборців на виборчій дільниці, в реалізації його права голосу на виборах і, відповідно, у видачі виборчого бюлетеня із підстав відсутності у паспорті такого виборця у вигляді паспортної книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні особою 25- і 45-річного віку або з підстав відсутності відомостей щодо реєстрації місця проживання у паспорті громадянина України у вигляді картки не допускається».

Поліція
Поліція

Нагадаємо, в приміщенні Головного управління Національної поліції в Тернопільській області нещодавно відбулася прес-конференція, де був присутній начальник Управління Державної міграційної служби України у Тернопільській області Ярослав Давибіда. Він також пояснював, як власникам ID-карток слід голосувати на виборах.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео