Віра Олександрович

Замок на Тернопільщині врятують за 3 мільйони євро (фото, відео)

Zamok_Synyavskyh

Кілька оборонних споруд на Тернопільщині цього року спробують законсервувати, аби уникнути подальшого руйнування пам’яток. Натомість на «родзинку» у Бережанах вірогідно чекає набагато краща доля.

Про це, а також про 20 млн грн, які очікують на наші руїни фортець із Києва, нещодавно розповів голова Тернопільської обласної держадміністрації Степан Барна (читайте також ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Барна
Барна

Питання збереження замків, за його словами, на Тернопільщині нині є першочерговим. Саме тому свого часу і запровадили традицію відзначення Свят замків. Підтримають її і цьогоріч.

– Найголовніше, чого нам вже вдалося досягнути, – це навчити людей берегти замки, – каже очільник. – Цьому, зокрема, сприяла гарна традиція – проведення Свят замків. У цих заходах найважливішим було не саме святкування, а те, що голови громад розпорядилися, щоби на території фортифікаційних споруд вирубали зайву рослинність, прибрали сміття тощо.

Власне, повний перелік Свят замків на Тернопіллі у 2019 році оприлюднять дещо пізніше. Наразі відомо, що перший із них відбудеться у Збаражі (12 травня), а другий – у Бучачі (19 травня).

Збараж
Збараж

І це – далеко не все, що анонсує обласна влада. Зокрема, вперше за часи незалежності держава планує дати гроші на консервацію головних наших пам’яток.

Принагідно Степан Барна похвалився домовленостями, які нині ведуть щодо реставрації замку у Бережанах. Якщо все вдасться, то одна із європейських держав (швидше за все, Угорщина, адже доля цієї пам’ятки тісно пов’язана із історією цієї держави – прим.) виділить на необхідні роботи у фортеці аж 3 млн євро. Наразі з цього приводу тривають перемовини.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео