Орест Сарматський

50,4% українців вважають, що людина, яка має у власності землю, повинна мати право її продати (Агроновини)

поле

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова, пише dif.org.ua.

На питання, чи повинен власник землі мати право її продати, 50,4% опитаних відповіли, що повинен, 28,1% — ні, а 21,5% було важко відповісти.

Водночас серед тих, хто має землю, 56% переконані, що власник землі повинен мати право її продати, 33% дотримуються протилежної думки, а серед тих, хто землі не має, за право продажу виступають 46%, проти — 28%.

Серед жителів міста підтримують право власників землі на її продаж 51% (проти — 27%). Серед жителів сіл — відповідно, 46% і 35%. Регіонально найбільше підтримують право власника на продаж землі в Західному регіоні («за» — 62%, «проти» — 14%), найменше — на Донбасі («за» — 44%, «проти» — 43%).

33% опитаних переконані, що земля в принципі не може бути об»єктом купівлі-продажу, водночас лише 8% вважають, що земля повинна бути у вільному продажу, без будь-яких обмежень.

- Якщо порівняти з  2011 роком, то істотно зменшилася кількість тих, хто в принципі заперечував можливість продажу землі — з 51% до 33%. Решта 45% громадян припускають можливість продажу землі за певних умов: не продавати землю іноземцям (22%), ввести обмеження  на величину площі, що продається одній людині чи одній фірмі (12%), законодавчо забезпечити гідну ціну, нижче за яку земля продаватися не може (11%), — заявили автори дослідження.

Зазначається, що ставлення до зняття мораторію та перспективи продажу землі майже не залежить від того, мають громадяни землю чи ні.

Сольский озвучив пріоритетні напрямки аграрного комітету

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради України Микола Сольский озвучив три основні напрямки законодавчої роботи комітету на найближчий час.

Про це інформує кореспондент AgroPortal.ua.

Перше — все, що стосується земельної реформи та дерегуляція у земельних відносинах;

Друге — дерегуляція у всіх інших відносинах — демонополізація Укрспирту, реєстрація добрив, ліцензування насіння та інші аспекти дозвільних документів;

Третє — масштабне реформування державної служби і приватизація державних підприємств.

Він додав, що законопроект по реорганізації Держпродспоживслужби мають орієнтовно розглядати у жовтні. Крім того, також є варіанти реформування Держлісагентства, Держводагентства та Держрибагентства.

- Є багато пропозицій щодо реформування державних контролюючих органів у контексті земельної реформи, — зазначив він.

1401 (Copy)
1401 (Copy)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео