Тетяна Бакай

На Тернопільщині 12 ухилянтів сидітимуть за ґратами

Також до суду скеровано 12 обвинувальних актів щодо обвинувачених у незаконному переправленні військовозобов’язаних через державний кордон України

66 кримінальних проваджень за ухилення від призову скерували до суду у 2023 році, 24 провадження — у 2022 році. Про це повідомив під час брифінгу керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

Щодо вироків, то з 25 винесених судами цього року, по 12 вироках військовозобов'язані, які знехтували обов‘язком захищати Батьківщину у період воєнного стану, сидітимуть за ґратами, - зазначив він.

Також упродовж цього року до суду скеровано 12 обвинувальних актів щодо обвинувачених у незаконному переправленні військовозобов’язаних через державний кордон України. У тому числі 2 – стосовно учасників злочинних угруповань. У 45 провадженнях триває досудове розслідування.

До суду скерували обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно двох осіб, які у жовтні 2022 року за грошову винагороду у розмірі 5000 доларів США надали військовозобов’язаному підроблені свідоцтва про народження двох дітей, і він як батько вже трьох дітей зміг незаконно перетнути кордон, - розповів прокурор.

Прокурори обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно працівника банку, обвинуваченого у сприянні в незаконному переправленні осіб через державний кордон України працівника банку. Встановлено, що чоловік, маючи доступ до електронного цифрового підпису фізичної особи – підприємця, який здійснював міжнародні перевезення, без його відома вносив дані військовозобов’язаних до інформаційної системи «Шлях» як водіїв транспортних засобів. 

Троє водії автобусів та вантажівок, які їздили в країни Євросоюзу та повертались в Україну, платили обвинуваченому по 2 тис. грн за кожну поїздку. Використовуючи вищевказану схему з втручанням у систему «Шлях», банкір сприяв у перетині держкордону ухилянтам, які виїжджали з України водіями транспортних засобів, але не повертались назад. Своїх клієнтів він знаходив за оголошеннями в інтернеті, - повідомив Андрій Миколайчук. 

Послугами обвинуваченого банкіра скористались 83 військовозобов’язаних, які не повернулись в Україну.

Фото з відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео