Оксана Бучко

На Тернопільщині лікарня просить гроші в людей

unnamed-3-1

Медики Коропецької лікарні, що на Тернопільщині, скаржаться на брак фінансування.  Вони просять грошей у жителів громади, адже не вистачило навіть на зарплати за два місяці працівникам, які уже звільнились. У той же час керівник управління охорони здоров’я області зазначає, що фінансування не буде, а заклад закриють.

Шановні коропчани, жителі навколишніх сіл, ви знаєте, яка ситуація склалася з фінансуванням нашої лікарні, пишуть у групі «Коропець-Інфо». Від НСЗУ лікарня отримує щомісяця 3 562 грн, цього дуже мало. Після двох місяців роботи, не отримавши ні копійки заробітної плати (кошти від НСЗУ пішли на сплату податків), всі працівники звільнилися, їм досі не виплачена зарплата. Якщо хтось може чимось допомогти будемо дуже вдячні, ось рахунок лікарні в Ощадбанку UA053385450000026003300265295. На папері лікарня ще існує, якщо буде фінансування, вона може працювати, а працівники лікувати людей.

Як відомо, заклад уклав договір з НСЗУ згідно з усіма вимогами й отримав біля 42-ох тисяч гривень у порівнянні із 2 млн 7 тис. грн, які отримував раніше. Тобто на місяць на усі послуги мають лише 3 562 грн.

Керівник управління охорони здоров’я області Володимир Богайчук відповів «Терену», що дофінансування Коропецької лікарні не будуть проводити.

Заклад не дофінансовуватимуть, заначив він. – І його закриють. Щодо отриманого фінансування: яку кількість хворих подали у закладі, таке й фінансування отримали.

Жителі громади погоджуються із плачевністю стану лікарні, але у свою чергу кажуть, що це спланована кампанія проти Коропецької ОТГ.

Медичну субвенцію на розвиток медицини Коропецької ОТГ в попередні роки (гроші, за які наша !медицина мала стати на ноги) регулярно перераховувались на Монастириську медицину, йдеться у дописі. Це робилось за усною домовленістю між очільниками Монастириської райради, РДА і нашої ОТГ. Селищна рада пропонувала, сесія депутатів погоджувалась. (Загальна сума в мільйонах). Спроб переформатувати Коропецьку лікарню в життєспроможний заклад не було. Всі терміни завалено. Тому лікарня в стані припинення існування.

До слова, проблема з фінансуванням медичних закладів після другого етапу реформування – не лише у Коропці. До прикладу, 16 млн грн бракує фтизіопульмонологічному центру в Тернополі. Але у цьому закладі обіцяють виправити ситуацію і перерахувати не менше, ніж у минулому році, зазначає Володимир Богайчук.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео