Оксана Бучко

Як тернополянам позбутись заборгованості за комунальні послуги 

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Легковажність чи скрутне матеріальне становище можуть спричинити накопичення боргів у споживачів житлово-комунальних послуг. Які наслідки можуть чекати на боржників, роз’яснюють тернополянам у центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Найперші заходи, які вживає компанія-постачальник комунальних послуг - це нарахування пені згідно  укладеного договору, але її розмір не може бути більшим чим 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Також постачальник комунальних послуг може відключити споживача від газу або електроенергії. І останнім та завершальним етапом є звернення до суду для стягнення заборгованості за комунальні послуги.

Однак, перед тим, як компанія-постачальник матиме намір відключити споживача від комунальних послуг, вона зобов’язана повідомити письмово за 3 дні до відключення, але не раніше чим за 10 днів після терміну оплати. Так споживач матиме змогу до дати припинення постачання комунальних послуг оплатити свій борг та укласти договір реструктуризації комунальних послуг із постачальником. Якщо ж споживач не згідний із заборгованістю, він має право подати заяву до постачальника послуг, в якій ініціюватиме перерахунок комунальних платежів.

Що стосується укладення договору реструктуризації заборгованості за житлово-комунальні послуги, то Законом України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» передбачено, що в залежності від загальної суми заборгованості, реструктуризацію можна продовжити максимально до 60 місяців. Укладення вищезазначеного договору, найбільш доцільним є для споживачів, які у зв’язку з особистими обставинами не в силі оплатити борг. Укладення даного договору може ініціювати навіть сам споживач, звернувшись із письмовою заявою до постачальника комунальних послуг. Крім того, Постановою КМУ «Про затвердження Порядку погашення реструктуризованої заборгованості та внесення поточних платежів за житлово-комунальні послуги» передбачена типова форма договору реструктуризації заборгованості за житлово-комунальні послуги. Згідно з вищезазначеним договором накопичену заборгованість за комунальні послуги погашають однаковими сумами кожен місяць, а також споживач зобов’язаний своєчасно сплачувати поточні платежі за житлово-комунальні послуги.

Також, якщо споживачу, який  уклав договір про реструктуризацію   заборгованості, не вистачає коштів для повного погашення боргу, то строк дії договору продовжується за  письмовою  заявою  до повного її погашення.

Звичайно, не варто допускати накопичення боргів, рекомендують у центр БПД. І лише своєчасна оплата отриманих житлово-комунальних послуг в повному обсязі є гарантією уникнення такої некомфортної ситуації.

Фото БПД

Вибір читачів за тиждень

Відео