Орест Сарматський

На Тернопільщині знайшли час на етнографію (фото)

Заставка001 (Copy)

«Етнографічна спадщина і збереження пам’яток історії та культури Тернопілля» - така назва круглого столу, що відбувся напередодні в одному і залів Збаразького замку.

Подія присвячувалася 150-й річниці із дня народження етнографа Володимира Гнатюка та Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

фото01 (Copy)
фото01 (Copy)

фото02 (Copy)
фото02 (Copy)

фото03 (Copy)
фото03 (Copy)

фото04 (Copy)
фото04 (Copy)

Організатор заходу – Міністерство культури та інформаційної політики України та Національний заповідник «Замки Тернопілля». Відкриваючи роботу круглого столу, генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура окреслив роботу очолюваної ним структури у контексті збереження та примноження етнографічної спадщини українського народу.

За його словами, із майже 70 тисяч експонатів, що зберігаються у фондах заповідника – дві третини саме ті, які мають етнографічне походження.

фото06 (Copy)
фото06 (Copy)

- Власне, наш заповідник й починався із пошуку та накопичення колекцій етнографічного характеру. Згодом вони стали основою для створення фондів, відкриття тематичних виставок в окремих залах. Йдеться і про зразки деревяних побутових виробів, різного сільськогосподарського реманенту, вироби і з металу, соломи. У перспективі ми думаємо робити акцент саме на етнографічній складовій в окремих наших замках,  передусім, у Скалаті, Чорткові та Теребовлі, - зазначив Анатолій Маціпура.

фото05 (Copy)
фото05 (Copy)

У роботі круглого столу взяли представники Державних історико-архітектурних заповідників з різних куточків України, науковці, етнографи, історики, краєзнавці. Теми тез були досить різноплановими. Зокрема, йшлося про роль Володимира Гнатюка в утвердженні ідеї української державності, грантову діяльність задля збереження культурної спадщини регіону, специфіку роботи окремих заповідників та музеїв у популяризації української етнографічної спадщини.

Круглий стіл відбувався з використанням візуальних засобів для кращого розкриття тем доповідей.

Цього ж дня запрошені на проведення кругло столу взяли участь у відкритті етнографічної виставки, організованої викладачами та студентами Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв.

Фоторепортаж з цієї барвистої експозиції «Терен» опублікує завтра.

Фото автора  

Вибір читачів за тиждень

Відео