Тамара Коблик

Дороги України: оприлюднили текст Радіодиктанту національної єдності

Результати радіодиктанту оголосять у грудні, коли опрацюють усі листи

Оприлюднили текст Радіодиктанту національної єдності-2023. Його опублікували на сайті UA: Українське радіо.

Авторка тексту диктанту — поетка Катерина Калитко, читцем диктанту став актор, театральний режисер Олексій Гнатковський.

Дороги України

Дороги України — переплутані нитки любові.

Перший теплий вітер зустрічає на ізюмській трасі з її безсонним рухом. У знищеному селі обіч — весна: обвуглене збіжжя, що тліло всю зиму, випускає вперті паростки скрізь по руїнах зерносховища. Посічена обстрілами посадка зеленіє в половину висоти: зелено-чорний прапор. За нею темніє згорілий танк. Ще далі, на обрії, вийшов орати трактор. Влітку вирви на цьому полі обростуть по краю шавлією.

У бганках подільського ландшафту виблискують кольоровими мозаїками хати з мальованими віконницями. Волоські горіхи схиляються, гладять лобове скло. Авто стрибає з горба в долину, і серце стрибає, і хочеться сміятися.

Дерева по коліна у воді перед вцілілим пішохідним мостом через Десну в Чернігів. При воротях із лебедями та левами по селах Полтавщини мліють відра яблук та абрикос. Над Хаджибейським лиманом засмагла пара порається коло старої лози у вечірньому світлі — схоже на народну ікону. Фари вихоплюють кам’янички в садках на околиці Львова: тут легко уявити вечірні збори підпільного товариства чи стрілецький картярський гурток. Ластів’яча зграя виграє над мокрою левадою при самому кордоні.

Підірвані мости лежать животами у своїх ріках — і ріки обіймають їх. Блакитне вечірнє світло і пилюга стоять над жнивними полями. Тремтливі вогні далеких жител, клубки туману над потічками у видолинках. Барвисті гори гарбузів між ріллі, і кукурудзи до пізньої осені виструнчені на городах стійко, бо на зиму люди вкриють ними стіни домів.

Дороги України — переплутані нитки любові: подекуди перерубані, але знову зв’язані у вузол, аби бути ще міцнішими. Немає нічого красивішого, ніж їхати крізь усю країну і вбирати її поглядом. Немає нічого щемкішого, ніж летіти трасою в пітьмі, аби встигнути до комендантської, і знати: наприкінці шляху чекає безсонне вікно із жовтим світлом і рідним теплом.

Я дуже вдячна всім, хто писав цьогорічний радіодиктант, це було неймовірне спільне переживання. Писала текст саме так, як живу, говорю і пишу щодня, нічого не вимудровуючи і не вигадуючи навмисне, не намагаючись запропонувати громаді чергове сльозогінне. Писала про ті дороги, які добре знаю і пам’ятаю фотографічно, якими їхала поруч із дорогими людьми – із вдячністю за те, що маю це. Хотіла трохи поділитися світлом, яким наповнює мене кожна поїздка Україною, яке щоразу не дає відірватися від краєвиду за вікном. Щаслива, якщо вдалося, — написала на своїй фейсбук-сторінці авторка диктанту Катерина Калитко.

Радіодиктант національної єдності був започаткований командою Українського Радіо у 2000 році. З того часу його щорічно проводять у День української писемності та мови.

Результати радіодиктанту оголосять у грудні, коли опрацюють усі листи.

Медики, актори, військові, художники — загалом пів сотні людей різних професій долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності 27 жовтня у Тернополі. Захід провели у обласному краєзнавчому музеї. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео