Орест Сарматський

Сільський геопортал збільшив доходи громади (Агроновини) 

0401 (Copy)

Кіптівська територіальна громада (Чернігівська обл.) першою в Україні створила сільський геопортал та збільшила доходи від використання земельних ресурсів на 40%.

Про це на круглому столі «Сільський розвиток в контексті земельної реформи та децентралізації» розповів голова громади Володимир Кучма, повідомляється на сторінці тергромади в соцмережі Facebook.

Зазначається, що участь у проєкті із створення геопорталу Кіптівська громада розпочала в 2017 р., а станом на сьогодні портал постійно оновлюється та поповнюється інформацією.

За словами Володимира Кучми, оскільки основним ресурсом збагачення бюджету сільських громад є земля, рівень доходів буде прямо пропорційно залежати від ефективності її використання.

За результатами пілотного проєкту громаді вдалось створити повноцінну базу даних про всі земельні ділянки у її межах та розробити електронну карту перспективного використання земель.

Перший в Україні сільський геопротал дав можливість громаді ефективно залучати потенційних інвесторів та спростив процес обліку та контролю земельних ділянок громади.

Більш того, значно скоротились витрати селян при виготовленні землевпорядної документації та час для присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці.

Також інформаційна база наявних земельних ресурсів дозволила громаді сформувати вектор перспективного розвитку територій та забезпечити більш ефективне просторове планування території.

Джерело: www.seeds.org.ua

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Стало відомо, хто має право пільгового викупу землі

З 1 липня фізичні особи-громадяни України зможуть купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення. У Держгеокадастрі пояснили, хто матиме право придбати земельні ділянки на пільгових умовах.

— Закон, який передбачає відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні, набере чинності з 1 липня; документ передбачає, що деякі категорії осіб зможуть купувати земельні ділянки на пільгових умовах, — пояснили у відомстві.

Так, право на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення з 1 липня 2021 р. отримають фізичні особи-громадяни України (лише до 100 га в одні руки). Перевагу матимуть ті, хто орендує землю з 2010 р.

Громадяни інших держав поки не зможуть купувати сільгоспділянки в Україні (з цього питання планується проведення референдуму).

З січня 2024 року купувати землю сільгосппризначення зможуть і юридичні особи, але не більше 10 000 га.

Спеціальний пільговий викуп для українських фермерів дозволяє придбати ділянку на виплату на 10 років.

Право власності можна оформлювати вже після першого платежу, а викупна ціна буде на рівні нормативної грошової оцінки ділянки (ціна на земельні ділянки до 2030 року не може бути нижчою нормативної грошової оцінки).

Джерело: kurkul.com

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео