Орест Сарматський

У замку на Тернопільщині зібрали живописні полотна про Пінзеля

Заставка001 (Copy)

Привідкрити завісу життя і творчості геніального скульптора XVIII століття Іоана Георга Пінзеля покликана виставка живопису, яку облаштували одразу у двох залах Збаразького замку.

IMG_5630 (Copy)
IMG_5630 (Copy)

IMG_5607 (Copy)
IMG_5607 (Copy)

Як вже повідомляв «Терен» таку творчу імпрезу ми організовано в рамках I-го Міжнародного живописного пленеру "Мистецькими шляхами Пінзеля», який відбувся торік.

IMG_5640 (Copy)
IMG_5640 (Copy)

IMG_5634 (Copy)
IMG_5634 (Copy)

- Пленер видався неординарним. Двадцять українських та зарубіжних митців три дні творили у Бучачі, решта часу - у Львові та Годовиці, місцях, пов’язаних із Пінзелем. Переконана, кожен із учасників пленеру відкрив для себе геній цього «українського Мікеланджело» і залишив часточку своїх емоцій на живописних полотнах. Цього року першу пленеру виставку провели 16 квітня у Дубно, у день народження світлої пам’яті Бориса Возницького, рятівника багатющої спадщини Пінзеля. Саме тоді вшанували його 95-річчя Бориса Григоровича. Потім виставка демонструвалася у Бучачі, під час «Днів Пінзеля», згодом - у Рівному та Чернівцях. І ось тепер – Тернопільщина, Збаразьий замок, - розповіла президент Благодійного фонду «Відродження історико-культурної спадщини України імені Героя України Бориса Возницького» Олександра Лісаковська.

IMG_328 (Copy)
IMG_328 (Copy)

IMG_323 (Copy)
IMG_323 (Copy)

За її словами, результат пленеру - це 35 живописних творів, які відображають історично-культурні пам’ятки місць Західної України, де жив і творив геніальний скульптор XVIII століття Іоан Георг Пінзель.

IMG_5632 (Copy)
IMG_5632 (Copy)

IMG_327 (Copy)
IMG_327 (Copy)

Основна мета такої мистецької акції - популяризація великого майстра, скульптури якого були врятовані Борисом Возницьким від знищення та забуття. Голова Рівненської обласної організації Національної спілки художників Петро Подолець був керівником та одним із організаторів проведення згаданого пленеру.

- Ця мистецька акція досить цікава. Це був не зовсім звичайний пленер. Митці намагалися поєднати архітектуру Бернарда Меретина, архітектора епохи пізнього бароко та рококо із скульптурними образами Іоана Георга Пінзеля, створити творчі композиції на полотні. І, скажу, що це було зроблено на високому мистецькому рівні. Полтна - знакові і, сподіваюся, що ці митці братимуть участь і в наступних наших пленерах, - додав Подолець.

Своїми роздумами щодо мистецької акції поділився й запрошений на виставу народний депутат України Михайло Цимбалюк.

IMG_5618 (Copy)
IMG_5618 (Copy)

IMG_5612 (Copy)
IMG_5612 (Copy)

- Дуже приємно бути на Збаражчині, у цьому замку, де свого часу спільно з меценатами, небайдужими людьми працювали над його відбудовою. Пригадую, як кілька десятків років тому мені вдалося запросити Бориса Возницького до Бучача, де є окремі зразки творчості Пінзеля. І сьогодні Олександра Лісаковська з однодумцями продовжує те, що розпочав Борис Возницький - відновлення культурної спадщини нашої держави. Те, що рівненчани долучилися до такого пленеру, для мене дуже важливо, бо я теж мав честь там служити двадцять років тому.

_ORL0328 (Copy)
_ORL0328 (Copy)

IMG_5629 (Copy)
IMG_5629 (Copy)

І коли я побачив анонс про таку подію, зателефонував пані Олександрі і сказав, що дуже хотів би бути тут, на такій важливій культурній акції, яка, очевидно, гідно буде оцінена в майбутньому. Але важливо й те, щоб до мистецької спадщини Пінзеля більше долучалося і художників, і науковців-істориків, мистецтвознавців. Адже творчість цього геніального скульптора – невичерпна й потребує серйозного осмислення і вивчення. Бо те, що він залишив, належить цілому світові, - зазначив народний депутат України Михайло Цимбалюк.

IMG_5614 (Copy)
IMG_5614 (Copy)

IMG_325 (Copy)
IMG_325 (Copy)

А ось, учасник пленеру, заслужений художник України з Тернопільщини Микола Шевчук зауважуає, що ми не знаємо родинне коріння Пінзеля, але головне, що він тут творив і належить як Тернопільщині, так і світові.

- Достеменно не відомо, як і чому він тут з’явився, за яких обставин. Але відомо, що він жив, працював, одружився у Бучачі, творив на наших теренах. Найголовніше те, що все, чого торкався різець цього митця, ставало одухотвореним, воно буквально оживало… Пінзель - це планетарна, мистецька особистість, - вважає Микола Шевчук.

З цим погоджується його колега з Тернополя, учасник пленеру «Мистецькими шляхами Пінзеля», заслужений діяч мистецтв України Михайло Кузів.

IMG_5597 (Copy)
IMG_5597 (Copy)

_ORL0323 (Copy)
_ORL0323 (Copy)

- Цей мистецький проєкт підсилив нашу дорогу до пізнання великого маестро. А на самому пленері було дуже цікаво, бо кожен із нас ніби побачив себе в оболонці славетного скульптора, перебував під впливом його творчості. Але це було нелегко, відтворити Пінзеля у своїй свідомості і залишити це на полотні своєю манерою написання картини. У результаті й вийшла така багатогранна масштабна виставка, яка виходить за межі звичайного пленеру, - сказав Михайло Кузів.

У рамках виставки, що нині ескпонується у Збаразькому замку, на запрошення Благодійного фонду імені Возницького відбувся прем`єрний показ художньо-документального фільму «Дотик Пінзеля». Продюсер фільму Наталія Шевчук, режисер Олег Волоткевич, автор сценарію – Богдан Жолдак, композитор Влада Купріянова.

IMG_326 (Copy)
IMG_326 (Copy)

IMG_322 (Copy)
IMG_322 (Copy)

Довідково. Іоанн Георг Пінзель - галицький скульптор середини XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо. Засновник Львівської школи скульпторів. Біографічні відомості про майстра майже відсутні. Його етнічне походження, місце і час народження, а також обставини появи в Галичині та смерті наразі невідомі. Усередині 1740-х років він з’явився при дворі магната Миколи Василя Потоцького, який став його головним замовником і патроном. У 1751 році одружився у Бучачі. Упродовж 1750-60-х років (переважно спільно з архітектором Бернардом Меретином) працював у Львові, Ходовичах (тепер Львівська область), Городенці, Гвіздці (нині Івано-Франківська область), Монастириську (костел Успіння Пречистої Діви Марії), Бучачі (обидва — сучасна Тернопільська область). У 1756-1761 роках виконав бічні вівтарі в одному із храмів Львова, монументальні статуї святих Атанасія, Леона, кінну статую святого Юра. Для творів Пінзеля характерна велика емоційність та динаміка й експресія, надання створеним дивовижним формам життєвих рис. Україні та світові генія скульптури Іоана Георга Пінзеля відкрив Борис Возницький. Понівечені і викинуті з храмів скульптури дивовижного скульптора він рятував по галицьких селах у 60-х – 70-х роках минулого століття. А вже у XXI-му столітті ці скульптури експонували у паризькому Луврі та у Відні. Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео