Орест Сарматський

Краєзнавець розповів про поселення Швефельблад на Тернопільщині

242104678_1048599149315560_8437543186682659005_n (Copy)

Мало хто у Тернопільській області чув про Швефельбад.

Як пише Андрій Капуста, для більшості з нас це слово нічого не означає, лише у його вимові відчувається щось німецьке.

- Ті з вас, хто досконало знають німецьку, можуть сказати, що це слово складається з двох слів - «Schwefel» - сірчана та «Bad» - ванна. В нашому ж варіанті, це слово є особистою назвою, яке пишуть разом і з великої літери. Отже, по-порядку: всі (майже всі) німецькі поселення на території України мали свої самоназви та їх відповідники українською. Для прикладу, колонію Нойнтітшайн (самоназва) автохтонні жителі називали Новий Тичин. Інший варіант - німецькі поселенці назвали свою колонію Бекерсдорф, а місцеві жителі перейменували її на Новосілку. Так сталось із більшістю німецьких поселень. Були ще поодинокі випадки, коли німецька самоназва була ідентичною для колоністів і їх «сусідів» (Кічкас). А як же ж було у випадку з Конопківкою, яку засновано як німецьке поселення? Здається тут ми наштовхнулись на виключення, бо німецького відповідника назві села нібито не було. Годі його було знайти у Вікіпедії чи інших інтернет-ресурсах, - пише дослідник історії рідного краю.

Згадки про німецьку самоназву села ніде не було. То може його і не існувало? Можливо, німці-переселенці із самого початку називали своє поселення - Конопківка? Тільки з німецьким акцентом. То й автор допису почав схилятись до такої думки. А ще на користь цієї версії свідчили старі карти. Як от карта німецьких поселень Галичини 1918 року.

- Але сумніви залишались. І ось, розглядаючи іншу стару австрійську карту, створену в 1860-х роках, поряд із назвою Конопківка помітив напис Швефельбад, що перекладається як «сірчана ванна». Така дивна, на перший погляд, німецька назва села з'явилась через наявність тут великого лікувально-курортного комплексу, будівництво якого розпочалось в 1820-х роках одночасно із заснуванням колонії, - пише Андрій Капуста.

Він також зазначає, що на карті ще чітко простежується хрестоподібне планування двох головних вулиць села. Крім того, того, на мапі добре видно сам лікувальний комплекс, який згорів у 1890 році та після цього був повністю розібраний. Не залишилось навіть фундаментів. Саме в тут пацієнтів оздоровлювали за допомогою сірководневих ванн. Тому і німецька назва населеного пункту така екзотична. Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео