Віра Олександрович

На Тернопільщині є школи, де вакцинували від COVID-19 понад 90% персоналу

Вакцинація

Обов'язкову вакцинацію від COVID-19 держчиновників та освітян можуть запровадили у Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ). Прихильники такої позиції є і на Тернопільщині.

Як повідомили на сторінці ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» у соціальній мережі «Фейсбук», заяву про вірогідні примусові щеплення підтвердив особисто прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

- Пропонуємо розпочати впровадження обов'язкових профілактичних щеплень від COVID-19, зокрема для працівників закладів освіти, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та їхніх структурних підрозділів, - каже міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. – Мова йде і про місцеві державні адміністрації.

За його словами, такий підхід передбачає чинне законодавство. Міністр також додав, що Європейський суд з прав людини у квітні 2021 року підтвердив положення нашого національного законодавства, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути необхідною у демократичних суспільствах та не суперечить Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Нагадаємо, у Тернопільській області – 1 264 заклади освіти. Станом на сьогодні, 24 вересня, 727 із них мають вакцинованих понад 80% працівників. Ба більше, є такі громади, де щеплені понад 90% персоналу. Наприклад, у Тернопільській громаді із 84-х закладів освіти, 77 - із 80% вакцинованого колективу. Тобто на дистанційному навчанні залишаються лише 7 закладів освіти, але серед них - жодної школи. Онлайн практикують тільки позашкільні навчальні заклади. Таку інформацію оприлюднив в ефірі одного із місцевих радіо голова обласної держадміністрації Володимир Труш.

Труш
Труш

- Ми розробили дашборд, де є інформація про те, як працюватимуть навчальні заклади Тернопільщини - онлайн чи офлайн, - каже він. – І бачимо, що там щогодини змінюються дані у сторону зростання.

Вчителі, за його словами, - активно вакцинуються, тож до кінця наступного тижня всі начальні заклади краю вже можуть запрацювати у звичному режимі.

- До вимоги про обов’язкову вакцинацію я ставлюся позитивно, - додає очільник ОДА. – Так, примусової вакцинації у нас нема, але якщо ти хочеш отримати якусь послугу чи пільгу, ти повинен щепитися. Адже ми всі хочемо жити без масок, не наражаючи на смертельну небезпеку інших. Також ми не хочемо локдауну, бо це «вбиває» бізнес, зазнає значних втрат бюджет. Тому варто скористатися пропозицією, що дає вихід.

Володимир Труш також наголосив, що трудові колективи можна вакцинувати організовано. Для цього може виїхати на місце спеціальна виїзна бригада.

- Єдиний шлях, щоб область не зайшла у «червону» зону, - це вакцинація, - підсумовує він. – Вакциновані будуть мати можливість працювати і право вільно відпочивати. Вакцина – безкоштовна. Ба більше, її можна вибрати! Хотів би принагідно наголосити, що відповідальність за підробку ПРЛ-тестів і COVID-сертифікатів незабаром в Україні суттєво зросте – для початку, штраф буде від 170 тис. грн. Тому не жартуйте ані зі своїм здоров’ям, ані зі своїми грошима…

До речі, про правила життя у «жовтій» зоні епідемічної небезпеки «Терен» писав докладно. Із наших публікацій також можна дізнатися і про пункти вакцинації. Фото зі сторінки Тернопільська обласна держадміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео