Орест Сарматський

Українські садівники цікавляться азиміною: що це таке і з чим його їдять? (Агроновини)

2901 (Copy)

Зміни клімату призводять до того, що зими в Україні стали більш «м’якими», а літо – більш вологим.

Зміна умов дозволяє садівникам висаджувати нові культури. Наприклад, персики чудово плодоносять навіть у північних областях, хоча ще якихось 20 років тому це було складно уявити. Під Києвом і на Прикарпатті вже є невеликі плантації ківі. З’являються і зовсім екзотичні насадження, наприклад азиміна, яку ще називають гірським бананом.

Азиміна – листове дерево або чагарник. Виростає висотою 4 – 5 метрів та вище. Має овальні продовгуваті плоди. Зазвичай їх довжина складає від 5 до 16 сантиметрів, а вага – від 20 до 500 грамів. Після дозрівання колір плодів азиміни змінюється від зеленого до жовтуватого. У середині фрукт білий з жовтим відтінком. Кісточки розташовані в два ряди, вони отруйні. На смак плоди азиміни досить солодкі, дещо схожі на банан чи манго з ананасово-суничним чи ананасово-яблучним ароматом.

Листя рослини має специфічний запах, що нагадує бензин. Квіти також мають запах гнилого м’яса, хоча він не дуже виражений.

Батьківщина азиміни – Північна Америка. Хоча це тропічна рослина, вона стійка до холоду – може витримувати температуру до -29 градусів.

Поради щодо вирощування

Азиміна – культура екзотична, тому тим, хто хоче розводити її, варто бути готовим інвестувати. Прищеплені саджанці рослини продають по 300 – 800 грн. А плоди, які збирають у вересні-жовтні, – по 1000 грн за кілограм.

Варто одразу купувати два саджанці.

- Азиміна – культура перехреснозапильна. Є сорти і культурні форми здатні запилюватися пилком з власного дерева, але ягода виходить дрібнішою, а загальний врожай скромніший в порівнянні з запилення генетично іншою рослиною. При неякісному запилені ягода осипається, або формується неправильно. Живий зародок в насінині стимулює розвиток ягоди. Немає насіння – і зав’язь на землі, – зазначає садівник Василь Микитась у спільноті “Азиміна в Україні”.

Можна купувати сіянці або висадити азиміну з насіння, утім найкраще – купляти прищеплені саджанці. Хоча це дещо дорожче.

- Найкращий варіант це купити готовий привитий гарного сорту саджанець. Вони дорогі. Для кого не по кишені все-таки краще купити 1-2 річні сіянці, почекати 2-3 роки і привити гарним сортом. Можна і купити насіння, виростити сіянець і все-таки прищепити (тут підійде будь-яке насіння).Так ви виграєте багато часу і зекономите кошти, – пише садівник Володимир Лесів.

- Щоб прискорити перше (сигнальне) плодоношення сіянця азиміни, бажано весною на початку сокоруху зрізати живець і прищепити на інший сіянець. Защеплені гілочки значно раніше формують квіткову бруньку, на підщепу (сіянець) плодоношення прищепи ніяким чином не впливає. Але садівник матиме чітке уявлення про потенціал сіянця, – радить Василь Микитась.

Джерело: seeds.org.ua

 

Веганські яйця з гороху створили в Канаді

2902 (Copy)
2902 (Copy)

Світовий ринок веганських, вегетаріанських продуктів та інших замінників продукції тваринного походження стрімко зростає. Популярними стають не лише штучне м’ясо чи рослинне молоко, а й замінники яєць.

Більшість штучних яєць на ринку – це порошкоподібні продукти. Утім, з’являються альтернативи, які за текстурою більше нагадують натуральні курячі яйця.

Так, канадська компанія Nabati Foods. що входить до складу Eat Beyond, нещодавно презентувала рідкий рослинний замінник яєць.

Новий продукт створено на основі гороху та інших рослинних компонентів. Рідка форма дозволяє використовувати веганські яйця не лише для приготування омлетів, а й для випікання печива, булок та інших страв.

- Смак і текстура рослинних яєць від Nabati Foods максимально наближені до справжніх. Найскладнішим під час розробки продукту було не отримати правильний аромат, а досягти потрібної текстури, особливо коли продукт являє собою рідке яйце на рослинній основі, яке готується так само, як і звичайне яйце. Нам вдалося розробити продукт, який дійсно за текстурою схожий на натуральні яйця, незалежно від того, готуєте ви омлет або випікаєте, ви отримаєте той самий результат, що і з продуктом тваринного походження, – говорить Ахмад Йехей, генеральний директор та співзасновником Nabati Foods.

Кожна порція рідких яєць з гороху містить 90 кілокалорій, нульовий рівень холестерину, 6 г білка та 2 г клітковини. Продукт також містить багато вітаміну А, вітаміну Е, рибофлавіну, ніацину, вітаміну В12 та інших корисних речовин. Для порівняння: в 1 курячому яйці міститься 75 кілокалорій, 7 грамів білка, 5 грамів жиру та 1,6 грамів насичених жирів, залізо, вітаміни та мінерали.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео