Віра Олександрович

«За» і «проти»: всі крапки над «і» щодо вакцинації і вимог карантину розставив експерт із Тернополя

Павлишин_ф

Право пацієнта на відмову від лікування - не безмежне, адже в Україні законом передбачили обов’язок робити профілактичні щеплення. А вимога про обов`язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб є виправданою.

Про це сьогодні, 9 листопада, на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» написав Ігор Павлишин - заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. 

Нагадаємо, представники Держпродспоживслужби Тернопільщини від початку цього року здійснили понад 44 тисячі моніторингових обстежень щодо дотримання карантинних вимог. Звісно ж, у краян було чимало запитань до фахівців, які здійснювали перевірки. Щоб раз і назавжди розставити всі крапки над «і» щодо вакцинації, експерт зробив окремий і доволі обширний допис.

Pasted into «За» і «проти» всі крапки над «і» щодо вакцинації і вимог карантину розставив експерт із Тернополя
Pasted into «За» і «проти» всі крапки над «і» щодо вакцинації і вимог карантину розставив експерт із Тернополя

У тексті, зокрема, йдеться (цитуємо): «Ми боїмося можливих віддалених наслідків вакцинації, проте готові до реальних проблем зі здоров’ям після перенесеного захворювання Covid-19! Багато розвелося знавців Конституції, володарів прав і банкротів обов’язків, тому… пояснюю:

У ст. 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» зазначено, що кожен громадянин мусить піклуватися про своє здоров’я і здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян, проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення. А в ст. 43 вищевказаного закону, йдеться про те, що пацієнт мусить дати згоду на будь-яку медичну допомогу, зокрема й на щеплення (крім прямої загрози життю, як от у випадку сказу, коли вакцинація здійснюється незалежно від волевиявлення хворого).

Отже, вакцинуватися чи ні - вирішує сам пацієнт, адже це його право, а не обов’язок. Але варто пам’ятати, що в питанні вакцинування фігурують не лише права однієї людини (право на відмову від нього), а й інтереси суспільства в цілому і держави зокрема.

Саме тому, Закони України «Про захист населення від інфекційних хвороб» і «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя» передбачають обов’язковість щеплень від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця і кору. Закон допускає відмову від профілактичного щеплення лише за медичними показниками. До прикладу: особам хворим на ВІЛ, які отримують хіміотерапію, тому що їхня імунна система слабка та ін. Дітям, які не отримали профілактичних щеплень, згідно з відповідним календарем, відвідування дитячих закладів не дозволяється (ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

До того ж, відмова працівника від профілактичних щеплень і проти інших інфекційних хвороб може бути підставою для відсторонення його від виконання робіт на підприємствах та установах, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників чи поширення ними інфекцій. У разі відмови або ухилення від щеплень ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт (ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»)…».

Pasted into «За» і «проти» всі крапки над «і» щодо вакцинації і вимог карантину розставив експерт із Тернополя
Pasted into «За» і «проти» всі крапки над «і» щодо вакцинації і вимог карантину розставив експерт із Тернополя

Також фахівець нагадав, що в Україні визначили відповідальність за нездійснення обов’язкових щеплень. Із цього випливає, що право пацієнта на відмову від лікування - не безмежне, адже спеціальною нормою закону встановили обов’язок - робити профілактичні щеплення. Ігор Павлишин принагідно навів кілька прикладів із судової практики.

«У Постанові Верховного Суду від 17 квітня 2019 р. у справі №682/1692/17 зазначили: індивідуальне право (інтерес) відмовитися від щеплення протиставляється загальному праву (інтересу) суспільства, інших батьків та їхніх дітей, які провели у встановленому державою порядку щеплення, зокрема, перед направленням дітей до навчального закладу для здобуття освіти. Внаслідок встановлення такого балансу досягається мета – загальне благо у формі права на безпеку та охорону здоров`я, що гарантовано ст. 3, 27 і 49 Конституції України, - йдеться далі у дописі. - Вимога про обов`язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров’я, а також здоров’я зацікавлених осіб, є виправданою!».

Тобто, за його словами, принцип важливості суспільних інтересів нині ставиться вище над особистими. І якщо відмова від вакцинації може спричинити негативні наслідки для суспільства в цілому, держава встановлює санкції за відмову.

«Примусово проводити вакцинування чинне законодавство не дозволяє, - продовжує фахівець, - але держава, шляхом прийняття відповідних нормативно-правових актів, може обмежити громадянина, що відмовився від щеплення в реалізації деяких його особистих прав. Наказом МОЗу від 24.12.2020 р. №3018 затвердили «Дорожню карту з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках» (зі змінами від 09.02.2021 №213). Будьте здорові!».

Звісно ж, у коментарях під таким дописом відразу розпочалася жвава дискусія. Користувачі «Фейсбуку» висловлювали свою думку і навіть сперечалися з автором, але він вміло «тримав удар». Причому запитання часто мали суто медичний характер.

Pasted into «За» і «проти» всі крапки над «і» щодо вакцинації і вимог карантину розставив експерт із Тернополя
Pasted into «За» і «проти» всі крапки над «і» щодо вакцинації і вимог карантину розставив експерт із Тернополя

До речі, висловив фахівець свою думку і про наявні в Україні вакцини, і про епідемію коронавірусу як таку.

Фото зі сторінки Ігоря Павлишина у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео