Віра Олександрович

На Тернопільщині про вакцинацію вірянам розказують просто у храмах

Ярмоленко

У Тернопільській області вже вакцинувалися понад 525 тисяч жителів. Однак левова частка населення, що щепилося проти COVID-19, - жителі міст. 

Через це про вакцинацію вірянам літнього віку почали розказувати після Служби Божої у храмах. Про це повідомили сьогодні, 22 листопада, на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації у соціальній мережі «Фейсбук».

- Відсоток вакцинованих першою дозою становить 37, - уточнює директорка обласного департаменту охорони здоров'я Ольга Ярмоленко. – Окрім того, 28% населення щепилося двічі. Цілі, що ставляться перед нами, і те, що ми взяли зобов’язання – вакцинувати 70% населення до 1 січня, я би сказала – не зовсім задовільні.  

Вона уточнила, що левова частка вакцинованих проживає у містах. У селах, хоча туди постійно виїжджають мобільні бригади, число щеплених – мізерне. 

- Мету, яку поставили перед нами, за минулий тиждень ми виконали лише на 63%, - визнає вона. – І це, попри те, що ми запрошуємо із собою працівників Червоного Хреста, які ходять по хатах, розказують старшим людям про небезпеку коронавірусу. Окрім того, ми почали у неділю проводити роз’яснювальну роботу після Служби Божої у храмах. Наприклад, у Зарваниці та великих селах. От, у Теребовлі у центрі вакцинації, що поруч із храмом, вже щепили понад 7 тисяч краян. 

За її словами, щепитися на Тернопіллі можна вакцинами 4-х видів: CoronaVac, AstraZeneka, Comirnaty і Moderna. 

- В області нині розгорнуті 1985 ліжок для хворих на COVID-19, - додає Ольга Ярмоленко. – Наразі у лікарнях – 974 особи. І лише 3-є із них – вакциновані. Причому 113 осіб – у реанімаціях, частина із них – заінтубовані. Тож обсяги використання кисню нині – удвічі вищі, ніж було навесні. Так, вакцинація не здатна зберегти людину від коронавірусу, але вона вбереже її від стаціонару і, по суті, від смерті.

Саме рівень вакцинації сприяє нині зниженню низки показників: захворюваності, смертності і заповненості ліжок у лікарнях, впевнений і заступник генерального директора із досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

- Зараз знижуються всі показники. Дуже сподіваюся, що це починається вплив вакцинації, адже кількість людей, які отримали хоча б одну дозу – понад 50%, - наголошує він. – Отже, ми спостерігаємо вплив прошарку імунізованих людей разом із прошарком тих, хто перехворів. Тобто назагал ми бачимо результат утворення колективного імунітету і падіння числа нових хворих. 

До слова, всі крапки над «і» щодо вакцинації і вимог карантину нещодавно розставив експерт із Тернополя - заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Ігор Павлишин.

Фото зі сторінки Тернопільської обласної державної адміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео