Віра Олександрович

Ризик тромбозу через COVID-19 - у рази вищий, ніж ризик від вакцинації, пояснили жителям Тернопільщини

Тромбоз1

Серед ускладнень коронавірусної хвороби COVID-19 усе частіше називають тромбоз. Утім, серед наявної інформації - надто багато фейків. Це варто знати жителям Тернопільщини.

Тому у Пресслужбі МОЗ України  сьогодні, 24 листопада, вирішили докладно розповісти про ознаки, симптоми і фактори ризику виникнення тромбозу. При цьому експерти впевнені: ризик тромбозу через COVID-19 - у рази вищий, ніж ризик від вакцинації.

Pasted into
Pasted into

- Для початку варто розібратися, про що йдеться, - кажуть у МОЗі. - Тромбоз – це стан, за якого у людини утворюються згустки крові в судинах, тобто тромби. Залежно від місця їх утворення, тромбоз може бути – венозний чи артеріальний. 

Найчастіше тромби утворюються у глибокій вені ноги і можуть пересуватися кровоносними судинам та потрапляти у легені. Тоді виникає тромбоемболія легеневої артерії, тобто ТЕЛА. Тромбоз глибоких вен і ТЕЛА потенційно можуть призвести до смерті.

- До ознак і симптомів тромбозу належать: біль і/або чутливість у литці або стегні, набряк ноги, стопи або щиколотки, почервоніння і/або помітна зміна кольору тіла, - додають фахівці. - Задишка, часте дихання, біль у грудях, швидкий пульс, запаморочення і/або втрата свідомості можуть бути ознаками та симптомами тромбоемболії легеневої артерії. 

До факторів ризику утворення тромбів належать: куріння, вживання протизаплідних пігулок, варикозне розширення вен, малорухливий спосіб життя, ожиріння, вагітність, вживання алкоголю тощо. Крім того, серед факторів утворення тромбів - тривале перебування на лікарняному ліжку, хірургічні операції, онкозахворювання, випадки тромбозів у родині.

- Зв’язок із COVID-19 також помітний, - продовжують фахівці. - Наразі все частіше з’являються наукові підтвердження про порушення функції згортання крові, що призводить до утворення тромбів, у хворих на коронавірус. Окремі дослідження стверджують, що тромбоемболія легеневої артерії наявна у більш як половини померлих внаслідок COVID-19. 

Pasted into
Pasted into

Ще одне дослідження, яке провели у Франції та Нідерландах, свідчить, що близько 20-30% пацієнтів, які важко перенесли коронавірусну хворобу, мають тромботичні ускладнення.

- Механізми утворення тромбів у хворих на COVID-19 все ще вивчаються, оскільки різні тромби формуються різними шляхами, - додають у МОЗі. - Це може бути своєрідна захисна реакція організму на COVID-19. Інша гіпотеза полягає в тому, що SARS-CoV-2 атакує ендотеліальні клітини (клітини, що вистилають судини – прим.), що відповідають за протидію утворенню тромбів. 

Попри те, що питання утворення тромбів у хворих на COVID-19 ще вивчають, методи його лікування і профілактики є доказовими та добре відомі лікарям. Втім, тромбоз у хворих на COVID-19 – доволі поширене явище, що може мати незворотні наслідки для життя людини. 

- Вакцинація проти COVID-19 насправді мінімізує ризик тяжкого перебігу коронавірусної хвороби та смерті, - наголошують у МОЗі. - Водночас можна зустріти як багато фейків, так і справжніх повідомлень про зв’язок вакцинації і тромбозу. Наразі відомо, що щеплення вакциною AstraZeneca у вкрай рідкісних випадках може бути пов’язане із розвитком тромбозу. Однак наразі мова йде лише про можливий зв’язок, а не про доведений! 

Йдеться про одну людину із 50 тисяч у віці до 50-ти років, тобто вірогідність складає 0,002%, і про одну людину на 100 тисяч віком від 50 років – вірогідність 0,001%. У той же час частота утворення тромбів як за важкого, так і за легкого перебігу COVID-19 - значно вища, ніж через вакцинацію. 

- Саме тому ризик тромбозу внаслідок перенесеної хвороби є в рази вищим і не є співмірним із можливим ризиком розвитку тромбозу від вакцинації, - зауважують фахівці. - Вона, між іншим, надійно захищає людину від цього та інших негативних наслідків коронавірусної хвороби. 

Довідка. На Тернопільщині також отримають ліки, що гальмують утворення тромбів і стимулюють розширення судин.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео