Божена Волинець

До уваги тернополян: що варто знати користувачам автозаправних станцій

47f3493-----4444 (Copy)

Як повідомляв Терен раніше, Комісія Управління Держпраці в Тернопільській області планово перевіряє автозаправні станції краю. Причиною цьому стала недобросовісність громадян.

Як зазначають у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області, почастішали звернення на їх адресу щодо недоливу або ж переливу пального на автозаправних та автогазозаправних станціях. Так, що ж робити, якщо у споживача виникли сумніви щодо кількості палива, що було залите у його автомобіль на заправці.

Відповідно до Постанови КМУ від 20 грудня 1997р. № 1442 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами» заправка автотранспортних засобів проводиться через паливо-, оливо- та газороздавальні колонки оператором автозаправних станцій, автогазозаправних станцій, автогазозаправних пунктів або водієм самостійно. Тобто, кожна сучасна АЗС оснащена паливороздавальними колонками, які в обов'язковому порядку перевіряються акредитованими організаціями, мають Паспорт і опломбовуються пломбами з відбитками повірочного тавра. Працівники АЗС не можуть впливати на їх роботу без пошкодження даних пломб.

Працівники Держпродспоживслужби зауважують, що кількість нафтопродуктів, що відпускається через паливо-, оливо- та газороздавальні колонки, визначається згідно з вимогами експлуатаційної документації підприємства - виробника конкретного типу колонки. Допустиме відхилення об'єму будь-якої фактичної дози рідкого палива чи оливи з динамічною в'язкістю до 1000 мПа•с включно, більшої за мінімальну встановлену виробником колонки, під час відпуску не повинно перевищувати 0,5 відсотка, оливи з динамічною в'язкістю понад 1000 мПа•с та газу нафтового скрапленого - 1 відсоток.

Якщо ж у Вас таки виникли підозри щодо точності вимірювань колонкою об'єму дози під час відпуску нафтопродуктів, на Вашу вимогу оператор автозаправної станції, автогазозаправної станції, автогазозаправного пункту зобов'язаний негайно провести контроль точності під час відпуску дози за допомогою еталонного мірника. Мірник - це спеціальна ємність для нафтопродуктів з вимірювальною шкалою.

Автозаправні станції, автогазозаправні станції, автогазозаправні пункти укомплектовуються для проведення перевірки точності відпуску дози: паливороздавальних колонок продуктивністю: - до 100 літрів на хвилину - еталонними мірниками номінальною місткістю 10 або 20 літрів;  - більше ніж 100 літрів на хвилину - еталонними мірниками номінальною місткістю 20 або 50 літрів. Засоби вимірювальної техніки, відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», паливо роздавальні колонки підлягають періодичній повірці, а еталонні мірники – калібруванню.

У разі виявлення недоливу споживачу відшкодовуються фактичні збитки, визначені за допомогою еталонного мірника. Подальше використання цієї колонки припиняється до проведення ремонту та повірки після ремонту.

- У мене в автомобілі встановлений газовий балон ємкістю, наприклад 38л, а залили газу 40л, - запитують на заправних станціях. - Як це можливо?

У більшості випадків відбувається таке через те, що встановлений у автомобілі автомобільний газовий балон не є засобом вимірювальної техніки та не повірений метрологічною службою, місткість вказана на самому балоні та у паспорті є приблизною, а можлива похибка може бути до 20%.

Виробники газобалонного обладнання по різному маркують ГБО. Дехто з виробників пише загальний об’єм і вказують максимальну наповненість до 80-85%, інші вказують максимальну наповненість на 80% та об’єм 38 л, хоча насправді об’єм балона може складати 48 л.

У разі, коли у водія відсутні документи на ГБО - йому важко з’ясувати місткість ГБО. Ще одним важливим чинником є встановлення мультиклапанів (відсікачів), оскільки балон не можна заправляти більш ніж на 85%. У багатьох випадках відсікач є несправним або взагалі відсутній, у разі коли відсікач не спрацьовує або несправний, паливо роздавальна колонка автоматично може заповнювати балон далі.

На паливо роздавальних колонках, які заправляють газом повинні бути встановлені манометри, які повинні проходити обов’язкову повірку. Оператор колонки повинен слідкувати за тиском газу та не допускати його перевищення під час заправляння автомобіля. Якщо ж вказані манометри несправні або ж не пройшли повірку, це може спричинити заправляння газового балону в автомобілі із надлишком тиску.

У разі порушення прав споживача у сфері роздрібної торгівлі нафтопродуктами, служба радить звертатись із скаргою оформленою відповідно до Закону України «Про звернення громадян» до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, за адресою: вул. Микулинецька, 20, м. Тернопіль або ж за допомогою повідомлення про виявлені споживачами порушення шляхом використання чат-боту у додатку Telegram, за посиланням @derzhspozhivsluzhba_bot.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео