Віра Олександрович

Коли викликати «швидку», а коли звертатися до сімейного лікаря, пояснили жителям Тернопільщини

Швидка

У яких випадках людина має право викликати «швидку»? Коли бригада має приїхати? Які випадки належать до категорії «екстрених»? Чи приїдуть медики на виклик до хворого на COVID-19?

Відповіді на питання, що дуже хвилюють нині жителів Тернопільщини, є у Правилах виклику бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, затверджених відповідним Наказом МОЗ і Нормативах прибуття «швидкої», визначених Постановою Кабінету Міністрів. Про це нещодавно повідомили у Пресслужбі МОЗ України.

Отже, відповідно до Правил виклику, Бригада екстреної (швидкої) медичної допомоги виїжджає за рішенням диспетчера оперативно-диспетчерської служби у випадках, коли пацієнт/інша особа повідомляє про такі скарги/симптоми: - непритомність або порушення притомності; - судоми; - раптовий розлад дихання, відсутність дихання, неефективність дихання; - раптовий біль у грудній клітці; - раптовий головний біль, що супроводжується запамороченням і/або нудотою; - раптове порушення зору; - порушення мовлення, слабкість у кінцівках, що виникли раптово; - гіпо- та гіперглікемічна кома; - гострий біль у черевній порожнині чи/та поперековому відділі; - значна зовнішня кровотеча, блювання кров’ю, кровохаркання; - ознаки внутрішньої кровотечі (різке падіння артеріального тиску, наростання частоти пульсу, різка загальна слабкість та блідість шкіри тощо); - порушення перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча, інше); - анафілактична реакція, спричинена різними чинниками; - укуси змій і павуків; - травми, які загрожують життю; - нещасні випадки будь-якого характеру; - тепловий удар і переохолодження, які загрожують життю; - асфіксії всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх тіл у дихальні шляхи, удушення); - надзвичайні ситуацій будь-якого характеру; - гострі психічні розлади (з поведінкою, небезпечною для життя пацієнта та/або людей поруч); - інші стани, що загрожують життю та здоров’ю людини.

- У таких випадках «швидка» має приїхати на виклик, щоб надати першу допомогу хворому чи потерпілому і доправити його до лікарні, - наголосили у МОЗі. - Норматив прибуття за зверненнями, що належать до категорії критичних, – 10 хв. з моменту надходження звернення до диспетчера та прийому виклику. Зважаючи на можливі ускладнення (наприклад, дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічна ситуація тощо), допускається перевищення цього нормативу, але не більш як у 25% випадків.

Нормативи прибуття за зверненнями, що належать до категорії екстрених, – 20 хв. З огляду на можливість ускладнень допускається перевищення нормативу, але не більш як у 15% випадків.

- Звернення належить до критичних або екстрених, залежно від стану пацієнта і визначених критеріїв, - уточнюють у МОЗі. - Так, до критичних - належать звернення про стани, що супроводжуються: відсутністю дихання; неефективним диханням; ознаками масивної крововтрати/кровотечі і зумовлені: усіма видами травм різної етіології; впливом зовнішніх факторів (ураження електричним струмом, блискавкою тощо); інтоксикацією та отруєнням, у тому числі укусами тварин, комах тощо; гострими та хронічними захворюваннями.

Натомість до екстрених, за інформацією медиків, належать звернення при станах, що супроводжуються: порушенням свідомості; ознаками кровотечі; ознаками гострого коронарного синдрому; ознаками гострого мозкового інсульту; розладами дихання; іншими скаргами та ознаками, що визначені як екстрені; і зумовлені: усіма видами травм різної етіології; впливом зовнішніх факторів (ураження електричним струмом, блискавкою тощо); інтоксикацією та отруєнням, у тому числі укусами тварин, комах тощо; гострими та хронічними захворюваннями.

- В інших випадках, наприклад, температурі вище 38 град. чи білю у горлі, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, - пояснюють у МОЗі.

Бригада «швидкої» не виїжджає: - до пацієнтів для виконання планових призначень лікаря з надання первинної медичної допомоги, а також для виконання ін’єкцій, інфузійної терапії, перев’язок, планової заміни катетерів, зондів, інших планових призначень та маніпуляцій; - до пацієнтів, які перебувають під наглядом лікаря з надання первинної медичної допомоги з приводу загострення хронічних захворювань і стан яких не вимагає надання екстреної медичної допомоги; - до пацієнтів для надання стоматологічної допомоги; - для видалення кліщів; - для видачі листків непрацездатності, виписування рецептів і заповнення будь-яких довідок, у тому числі про стан здоров’я, а також для надання судово-медичних висновків; - для транспортування трупів у патолого-анатомічні відділення і бюро судово-медичної експертизи.

- Також нагадуємо, що про появу симптомів коронавірусної хвороби необхідно повідомити свого сімейного лікаря, - наголошують у МОЗі. - Сама по собі наявність температури або кашлю не є підставою для виїзду бригади екстреної медичної допомоги чи госпіталізації.

Натомість, якщо ви відчуваєте біль у грудній клітці, задишку у стані спокою, маєте сатурацію менше 92%, порушення свідомості чи інші ознаки, що загрожують життю та свідчать про критичний стан – варто терміново телефонувати на «103».

До слова, коронавірус впливає на організм людини із різних сторін. Насамперед йдеться про вплив на дихальні шляхи, але страждає і серцево-судинна система. Через це варто бути дуже уважними.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео