Віра Олександрович

Під прицілом COVID-19 на Тернопільщині часто опиняються люди із хворим серцем

Серце

Коронавірус впливає на організм людини із різних сторін. Насамперед йдеться про вплив на дихальні шляхи, але серцево-судинна система також перебуває під прицілом COVID-19. 

Причому часто страждають люди, в яких доти не було проблем із серцем Про цей аспект перебігу коронавірусної хвороби розповіли у Пресслужбі МОЗ України. 

- Уже відомо, що пацієнти, які до інфікування COVID-19 мали проблеми із серцево-судинною системою, є більш вразливими до тяжкого перебігу коронавірусної хвороби чи смерті, - стверджують у МОЗі. - Водночас, часто проблеми із серцево-судинною системою розвиваються у пацієнтів, які до коронавірусу їх не мали.  

Дослідження свідчать, що проблеми із серцево-судинною системою виникають у близько 20% госпіталізованих хворих на COVID-19. Зокрема, захворювання спричиняє ушкодження міокарда і порушення функції серця. 

- Йдеться про вплив на серцевий м’яз, що спричиняє запалення міокарда, а у важких випадках – утворює навіть рубці, - кажуть медики. - Окрім того, запалення міокарда може спричиняти так званий «цитокіновий шторм». Останній – потенційно летальна, тобто неправильна реакція імунної системи на наявність вірусу. 

До слова, минулого тижня саме «цитокіновий шторм» на Тернопіллі призвів до смерті 34-річного чоловіка, в якого не було жодних супутніх захворювань. Про це розповів заступник генерального директора із досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

- Наразі ще тривають дослідження щодо того, як саме коронавірусна інфекція спричиняє розвиток міокардиту та є частою причиною серцевої недостатності, - додають у МОЗі. - До прикладу, якщо у хворого є запалення легень, то правий шлуночок серця (одна із чотирьох камер серця – прим.) повинен працювати більш інтенсивно, щоб доставити кров до альвеол. Як наслідок, COVID-19 може спричинити правосторонню серцеву недостатність. 

Також коронавірусна хвороба може викликати запалення в оболонці кровоносних судин, що транспортують кров по всьому тілу. Це може призвести до утворення тромбів і підвищення ризику ішемії чи інсульту, зменшення рівню кисню в крові.

- Окрім того, під час зниження рівню кисню в крові (коли сатурація падає дуже низько – прим.) серцевий м’яз більше не отримує достатньо його від легень, відтак -відбувається подальше пошкодження серця, - наголошують медики. - Єдиною можливістю уникнути тяжкого перебігу коронавірусної хвороби і смерті є вакцинація

Нагадаємо, на Тернопільщині мали триматиь ліки, що гальмують утворення тромбів і стимулюють розширення судин.

Довідка. Знайти найближчий пункт щеплення ТУТ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео