Віра Олександрович

Головний податківець Тернопільщини відповів на гострі запитання краян

Яцина_піджак

Одноразове добровільне декларування – унікальна можливість і соціальна відповідальність кожного. У цьому переконаний начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина.

Нещодавно він поспілкувався на цю тему із краянами. Найцікавіші запитання/відповіді для читачів «Терену» дібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Громадянин у період з 2015-го до 2017 року перебував на державній службі, а потім почав займатися підприємництвом. Чи може він скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

- Згідно з п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ декларантами не можуть бути особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 р., подавали або мають подавати декларації, відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади – прим.).

Отож, якщо фізособа у період з 1 січня 2005 р. перебувала на державній службі і подавала декларацію, відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, то вона не може скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

 - А якщо у період з 2005-го до 2009 року громадянин був депутатом райради?

- Фізичні особи, які були депутатами, до прикладу, місцевих рад у 2005-2009 роках і при цьому не займали посад в органах місцевого самоврядування, не одержували зарплату за рахунок державних коштів або за рахунок місцевого бюджету, а також не подавали або не мали подавати декларації, відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

- Чи треба подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію за об’єкти  нерухомого майна, які були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї І-го або ІІ-го ступеня споріднення? Вартість спадку - понад 400 тис. грн...

- Якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок чи подарунок від члена сім’ї І-го або ІІ-го ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно, за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

- Я свого часу займався бізнесом і в мене є кошти на валютному депозитному рахунку в банку, уже 5 років. Чи необхідно подавати одноразову, добровільну декларацію і ще щось сплачувати?

- Якщо фізична особа володіє коштами, які розміщені на депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то така особа має можливість задекларувати такі кошти шляхом подання Декларації та сплатити збір із одноразового добровільного декларування за відповідною ставкою.

- Який термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання одноразової декларації з типом «Звітна»?

- Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30-ти календарних днів з дати подання декларації або трьома рівними частинами: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; другого платежу – до 1 листопада 2023 року; третього платежу – до 1 листопада 2024 р., при виборі декларантом альтернативної ставки збору.

При цьому порядок вибору порядку сплати збору декларант зазначає самостійно у розділі XII декларації (або протягом 30 календарних днів або трьома рівними частинами).

- Чи має право фізособа задекларувати нерухоме майно, право власності на яке набуте нею у жовтні 2021 р., за рахунок коштів з яких не були сплачені податки?

- Одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню підлягають винятково належні фізособі активи, які були одержані (набуті) такою особою за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 р.

Тобто об’єкти рухомого або нерухомого майна, що набуті фізособою після 1 січня 2021 р., не підлягають декларуванню.

Довідка. Всю доступну інформацію громадяни можуть отримати, зокрема, у тематичному банері, розміщеному на головній сторінці вебпорталу ДПС України, сторінках в соцмережах податкової служби, соціальній рекламі, Центрах обслуговування платників, а також дізнатись, переглянувши відеоролики на субсайті чи YouTube-каналі ГУ ДПС у Тернопільській області.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео