Віра Олександрович

У Тернопільській громаді повністю вакцинували близько 34% населення

Даньчак

Рівень захворюваності на COVID-19 за останній тиждень у Тернопільській міській територіальній громаді (МТГ) знизився на 22%. І подальші тенденції, особливо щодо вакцинації та її впливу, тішать медиків.

Про це йшлося під час чергового онлайн-засідання міського оперативного Штабу із боротьби з надзвичайною ситуацією, що відбувся у Тернополі вчора, 3 грудня. Там ухвалили чимало вимог, що почнуть діяти із 6 грудня.

Pasted into
Pasted into

Традиційно першими на засіданні висловилися медики. Лікар-епідеміолог Володимир Паничев підкреслив, що Україна, як і весь світ, вже не хоче повертатися до непопулярних обмежень – так званих локдаунів. Тим паче, ми нині вже можемо уникнути важких наслідків як для окремої особи, так і для суспільства, адже є можливість вакцинуватися. 

- Коли ми розглядаємо зміни до Постанови №1236, зокрема, щодо «жовтої» зони, то чітко прослідковуємо спрямованість цього документа: Уряд дозволяє жити і діяти, по суті, без обмежень усім, хто вакцинований або має відповідні довідки про відсутність інфекції чи нещодавно перенесене захворювання, - наголошує він. – Тобто коли засвідчується безпечність для оточуючих, то жодних обмежень немає. 

Його слова, власне, підтверджує і статистика, зібрана на ресурсі JHU CSSE COVID-19 Data.

Pasted into
Pasted into

Начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак, у свою чергу, надав актуальні дані щодо епідеміологічної ситуації у громаді та розповів про стан завантаженості ліжок у лікувальних закладах міста.

- Упродовж останніх 3-х тижнів спостерігається спад рівня захворюваності на COVID-19. Зокрема, за останній тиждень захворюваність зменшилася на 22%, - уточнює він. - Станом на 630-й день карантину у закладах охорони здоров’я перебуває 191 пацієнт з COVID-19, причому за останню добу госпіталізували 14 нових хворих.

Нагадаємо, загалом у тернопільських лікувальних закладах розгорнули 360 ліжок для лікування пацієнтів із коронавірусною інфекцією. Тому середня завантаженість ліжок на сьогодні становить лише 51-53%. Раніше було по-іншому.

- У Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги зараз - 44 хворих на COVID-19, 28 із них – на кисневій підтримці через маску, 3-є людей – на кисневому концентраторі, ще 3 пацієнтів – важкі, бо підключені до апаратів ШВЛ, - розповідає Василь Даньчак. - У лікарні №2 – 70 хворих з COVID-19, серед них: 19 хворих – на кисневій підтримці через маску, 55 - на кисневому концентраторі, 4-ро – на ШВЛ. Ще 2-є людей у лікарні - з підозрою.

У міській лікарні №3, за його словами, – 55 хворих із COVID-19 і 13 із них – на кисневій підтримці через маску. Ще 40 пацієнтів перебувають на кисневому концентраторі. Окрім того, є двоє пацієнтів із підозрою. У дитячій лікарні – 15 хворих на коронавірус: 9 дітей і 6 дорослих. На щастя, вкрай важких хворих там немає. Таку картину Василь Даньчак пов’язує із активною вакцинальною кампанією, що триває у громаді.

- Першу дозу вакцини вже отримали 49,6% жителів МТГ, а дві дози – 33-34%, - додає він. - Загалом від початку вакцинальної кампанії провели понад 181 тисячу щеплень. У середньому за добу наші пункти вакцинації та мобільні бригади проводять від 1000 до 1500 щеплень. 

Медик нагадав, що у місті працюють 6 пунктів і центрів вакцинації, де проводять щеплення усіма наявними в Україні вакцинами. Окрім того, мобільні виїзні бригади вакцинують організовані колективи чисельністю понад 30 осіб. Тим паче, серйозних змін варто очікувати вже із 9 грудня. І тут не йдеться про порушення жодних законів.

Довідка. З метою економії часу жителі громади можуть попередньо записатися на вакцинацію на сайті. Отримати консультацію щодо вакцинації, термінів ревакцинації, місця проведення вакцинації та графіку роботи центрів вакцинації населення можна за телефоном «гарячої» лінії +38067-881-10-66.

Фото зі сторінки Тернопільського міського штабу для боротьби з коронавірусом у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео