Віра Олександрович

Як жителям Тернопільщини не втратити глузд на тлі епідемії COVID-19 – порадами поділилися медики

Здоровя

Пандемія COVID-19 вплинула на всі без винятку сфери суспільного життя. Адже в умовах нової реальності весь світ живе вже не перший рік. Причому вплив уже відчувають навіть ті, хто не хворів на COVID-19.  

Тож у Пресслужбі МОЗ України зібрали поради фахівців, які знають, як можна зберегти глузд на тлі епідемії COVID-19 і зарадити собі у складних ситуаціях.

- Втома від карантину, втрата рідних і друзів, зміна формату роботи, поширення фейків і засилля негативної інформації чинять вплив на психічний стан людей, - визнають медики. – Тож реакція на пандемію COVID-19 з боку психічної системи людини є цілком нормальною. До наслідків впливу пандемії на людину належать: депресія, тривожність, безсоння, психічні розлади, невпевненість, фрустрацію і страх. 

Психологічні реакції на пандемію можуть відрізнятися, залежно від тих наслідків, які COVID-19 спричинив на конкретну людину. Найбільш поширеними є неконтрольований страх, тривожність, розчарування, нудьга і самотність. 

- Неконтрольований страх – одна із найбільш поширених реакцій на пандемію. Кілька досліджень уже свідчать, що ті люди, які перенесли коронавірус, можуть мати постійний страх за своє здоров’я, страх інфікувати інших, зокрема - членів родини, - додають медики. - Ті, хто вже перехворів, більш вразливі до прояву страху та занепокоєння навіть через кілька місяців після хвороби. Деякі дослідження також свідчать, що особливо помітно реагують жінки, які мають дітей і турбуються про їхнє життя і здоров’я.

Підвищена тривожність, зокрема, через карантин може спричинити відчуття невпевненості у майбутньому, страх перед іншими інфекціями, подальшу депресію та посттравматичний стрес. 

- Розчарування, нудьга і самотність, соціальна ізоляція та фрустрація пов’язані із карантином, зменшенням соціальних контактів і втратою щоденних звичок, - уточнюють фахівці. - Це все може стати причиною поганого фізичного і психічного благополуччя людини. Доведено, що тривалі періоди соціальної ізоляції та самотність можуть стати також причиною депресії, суїцидальної поведінки і мати негативні наслідки для психічного благополуччя. Водночас, це - не вичерпний перелік реакцій на пандемію, а лише найбільш поширені стани і реакції. 

Pasted into
Pasted into

Відтак, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) надає низку рекомендацій для піклування про психічне здоров’я:  - користуйтеся порадами офіційних органів влади. Стежте на надійними джерелами інформації. Це можуть бути офіційні канали МОЗ (Telegram/Facebook чи сайт) або місцевих органів влади;  - не полишайте щоденні заняття та справи. Йдеться про дотримання розпорядку дня або створення нового: лягайте та прокидайтеся в однаковий час, дотримуйтесь особистої гігієни, їжте здорову їжу, займайтесь спортом, знайдіть час на відпочинок і хобі; - мінімізуйте споживання кількості новин. Спробуйте зменшити кількість переглядів і прочитань новин, що викликають у вас тривогу. Шукайте найновішу інформацію один-два рази на день, якщо потрібно;  - якщо не маєте змоги підтримувати соціальні контакти в умовах карантину, регулярно зв’язуйтесь із родичами та друзями по телефону чи через онлайн-канали; - не вживайте алкоголь і наркотики. Пам’ятайте: безпечної дози не існує, алкоголь і наркотики не є способом боротьби із нудьгою та страхом. Так само вони не можуть захистити вас від вірусу, а навпаки - можуть лише погіршити результати лікування, якщо ви раптом інфікуєтесь; - зверніть увагу на те, скільки часу проводити перед екраном гаджетів щодня. Переконайтеся, що робите регулярні перерви; - не присвячуйте багато часу відеоіграм. Дотримуйтеся балансу із онлайн та офлайн-розвагами; - використовуйте соцмережі для отримання позитивних новин. Повідомляйте про дезінформацію, якщо раптом десь її бачите; - допомагайте іншим. До прикладу, якщо ви можете допомогти літнім людям купити продукти, щоб не наражати їх на ризик інфікуватися, зробіть це;  - будьте добрішими, не дискримінуйте людей через свої страхи щодо поширення COVID-19. Також не дискримінуйте медиків, їм зараз більше потрібна наша вдячність.

Довідка. Нагадаємо, із 6 грудня в Україні діють нові норми карантину. Незабаром усі вакциновані зможуть скористатися програмою «єПідтримка».

Фото із відкритих джерел і сторінки Центру громадського здоров’я України

Вибір читачів за тиждень

Відео