Оксана Бучко

Чим запам’ятається освітній 2021-ий рік Тернопільщині?

0200gbp3-741c-779x446

Закриттям шкіл і опануванням усіх трюків дистанційки, оновленням меню шкільних їдалень корисними та сучасними стравами від відомого кухаря Євгена Клопотенка; найвищими балами на ЗНО деяких випускників та вперше призначеними іменними преміями 100 тисяч гривень для учасників ЗНО з найвищими результатами; нагородженням найкращого вчителя року - переможниці Global Teacher Prize Ukraine-2021, випускниці факультету фізичного виховання ТНПУ Оксани Юрків з Козови – цим та іншим  2021 рік надовго запам’ятається усім жителям Тернопільщини, які мають справу з освітою.

Про це більше інформує education.24tv.ua. 

Навчання влітку

Через тривалу дистанційку весною у 2021 році вчились навіть влітку у кількох містах України. Тож для дітей уроки проходили в червні у таких містах:

-у Тернополі – до 8 червня;

-у Черкасах – до 8 червня;

-у Харкові – до 5 червня;

-у Полтаві – до 9 червня;

-у Хмельницькому – до 11 червня;

-у Сумах – до 11 червня;

-пoчаткoві шкoли Кропивницького – дo 7 абo навіть 14 чеpвня;

-деякі школи Дніпра – до 28 травня, до 11 червня та навіть до кінця червня;

-у Херсоні – до 10 червня;

-на Волині – до 30 травня, до 4 та 16 червня;

-у Чернігові – до 4 червня (але учні 9 класів отримають атестати 9 червня, випускники 11 класів – 30 червня та 1 липня).

Проведення ЗНО під час карантину

У 2021 році, як і минулого року, ЗНО відбувалося у встановлений графік - від 21 травня по 15 червня, але з дотриманням всіх протиемідемічних заходів.

У таких умовах понад 500 учасників цього року отримали найвищий результат – склали ЗНО на 200 балів, ще 27 учасників – отримали 200 балів з двох іспитів, а один учасник – 200 балів з трьох іспитів. Ним виявився випускник Київського фізико-математичного ліцею Денис Кінзерський. У Тернопільській області максимум балів на ЗНО набрало троє учасників.

У 2021 році Верховна Рада заснувала іменні премії у розмірі 100 тисяч гривень для учасників ЗНО з найвищими результатами. Премію даватимуть школярам, які склали тести з 4 і більше навчальних предметів і отримали не менше ніж 790 балів, у тому числі 200 балів з будь-якого предмету. 

Pasted into Чим запам’ятається освітній 2021-ий рік Тернопільщині
Pasted into Чим запам’ятається освітній 2021-ий рік Тернопільщині

Зміни у шкільному харчуванні

У 2021 році завершився перший етап реформування шкільної освіти. Майже половина шкіл перейшла на оновлене харчування, а з 1 січня 2022 року всі заклади освіти мають харчувати учнів за новими рецептами.

Шеф-кухар Євген Клопотенко розробив для шкіл 160 нових страв, в яких обмежено кількість солі та цукру, а натомість збільшено кількість споживання молока, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Чим заборонено годувати дітей у школах:

-м’ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва; гриби;

-непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;

-непастеризовані соки, газовані напої та кава.

-рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;

-продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;

-також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

Наразі у школах триває перехідний період з переобладнання їдалень, оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт.

За словами Клопотенка, вартість такого меню змінюється лише на 2-3 гривні на одного школяра. Якщо раніше на харчування однієї дитини виділялося 13 гривень, то тепер – 17 гривень. На місцях бюджети будуть збільшуватися. У Тернополі минулого року для впровадження таких новацій 8 шкіл отримали нове обладнання – плити, холодильники, нові лінії роздачі їжі з підігрівом. І до кінця цього року ще 14 закладів повинні були оновити обладнання.

Pasted into Чим запам’ятається освітній 2021-ий рік Тернопільщині
Pasted into Чим запам’ятається освітній 2021-ий рік Тернопільщині

Найкращий вчитель року

В Україні провели національну премію Global Teacher Prize Ukraine-2021. У номінації «Найкраща вчителька фізкультури» перемогу здобула Оксана Юрків з селища Козова, що на Тернопільщині. Про те, як вона проміняла бухгалтерство на викладання, читайте на «Терені» ТУТ.

Також як виглядає вчитель наприкінці 2021 року в фінансовому плані – читайте ТУТ.

Pasted into Чим запам’ятається освітній 2021-ий рік Тернопільщині
Pasted into Чим запам’ятається освітній 2021-ий рік Тернопільщині

Фото з відкритих джерел та education.24tv.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео