Тамара Коблик

140 врятованих життів: жителька Тернопільщини вже 45 разів була доноркою крові

Пані Ірина з Теребовлі - почесна донорка України

Пані Ірина з Теребовлі - почесна донорка України. Про це розповіли на сторінці Теребовлянської міської лікарні у фейсбуці.⠀
 

Вперше жінка здала кров у 1998-ому році. З того часу пані Ірина приходить у кабінет переливання крові Теребовлянської міської лікарні не менше двох разів на рік рятувати чиєсь життя, здаючи кров. Загалом 45 здач, або ж понад 20 літрів крові, або ж близько... 140 врятованих життів.

В перший раз це було просто з цікавості. Хотілось побачити процес зсередини. Також було бажання перевірити, чи дозволяє стан здоров'я бути доноркою. І заразом була можливість визначити свою групу крові. До речі, стабільна здача крові – це один зі способів стабільної перевірки у лікаря, адже перед кожною здачею у вас беруть кров на аналізи. Якщо вперше стала доноркою з цікавості, то далі це був усвідомлений крок. Коли вперше потрапляєш на територію лікарні, де бачиш ні в чому невинних людей, які страждають від важких хвороб, то розумієш, що здача крові – це той мінімум, який повинен зробити кожен, принаймні, спробувати, – пояснила жінка.

В Теребовлянському лікувальному закладі кабінет донора функціонує трохи більше як рік. За цей час кабінет відвідали 717 донорів, які разом здали близько 365 літрів крові та врятували понад 2000 життів.

Сьогодні, 14 червня, у всьому світі відзначають День донора крові. У цей день в 1868 році народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Фото зі сторінки Теребовлянської міської лікарні у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео