Тетяна Бакай

18-річний шахіст з Тернопільщини отримав високе міжнародне звання (фото)

Валентин Гулька займається шахами з дитинства, останні 4 роки - професійно. Вже встиг стати призером Чемпіонатів Європи та Світу  

Восьме місце серед найсильніших гравців віком до 18-ти років та звання майстра  FIDE отримав 18-річний шахіст із Чорткова Валентин Гулька. Юнак представляв Україну на Чемпіонаті Європи з шахів, який нещодавно відбувся в Румунії. Юний шахіст - перший у своєму місті, хто отримав таке високе звання, розповіла Терену його мама Ірина Гулька.  

Валентин дуже прагнув отримати це звання, до цього був кандидатом у майстри спорту. А тут йому вдалося перетнути рейтинг 2300 і отримати цей титул, - розповідає вона 

Майстер FIDE — це міжнародне шахове звання, яке вище за кандидата у майстри спорту. Тож емоції й у Валентина, і у його мами дуже позитивні. Такий результат дає юному шахісту мотивацію рухатись далі.

Тепер у планах Валентина - досягнення нових шахових висот. Я дуже хвилювалася і за свого сина, і за інших дітей, які приїхали на чемпіонат,  оскільки я була представницею від батьків і очолювала українську делегацію на чемпіонаті. Я була надзвичайно щаслива, адже усі старання Валентина були не даремні, - ділиться жінка. 

Валентин Гулька займається шахами з дитинства. Навчив його цій грі дідусь, а у десятирічному віці юнак пішов на шаховий гурток. 

Спершу це все було на рівні захоплення, але ось уже 4 роки син професійно займається шахами. Став призером чемпіонатів області, Європи та світу, різних турнірів. Також отримує стипендію Чортківського міського голови. Я пишаюсь своїм сином, - каже Ірина Гулька.

Зараз Валентин навчається в українського шахіста, гросмейстера Володимира Баклана. Також заняття в онлайн-режимі для юнака проводить тренер з Німеччини. Крім того,  хлопець багато навчається сам, читає, медитує та займається фізичним здоров'ям.  

Валентин Гулька пишається своїм титулом і вже прагне отримати наступний — “Міжнародний майстер”, тож докладає для цього чимало зусиль. 

Фото з особистого архіву Ірини Гульки

Вибір читачів за тиждень

Відео