Олена Чепіль

21-річний тернополянин організував виробництво дронів для захисників (відео)

До доброї справи долучилися рідні та друзі юнака. За неповних три місяці команда виготовила понад 170 дронів

Виробництво FPV-дронів для захисників організував 21-річний тернополянин Степан Зазуляк.  Ідею підтримали його рідні та друзі, які зараз теж активно долучаються до створення безпілотників. 

Відтак, за неповних три місяці Степан разом з небайдужими виготовив понад 170 дронів. Перші роботи відправляли захисникам на перевірку. Після тестування бійці внесли кілька правок й зараз дрони повністю себе виправдовують.

 Вже після Нового року ми зробили перших 10 дронів. Їх передали у 110-ту бригаду, вони ними відлітали і були задоволені. Після цього процес зі створення дронів запустився активніше, – розповідає організатор виробництва дронів Степан Зазуляк. 

Деталі для дронів купують за кордоном, а якщо є термінова потреба, то в Україні. Частину потрібних елементів  створюють за допомогою 3D-принтера.

Тримачі для антен, наприклад, ми роздруковуємо на принтері. Робимо це з пластику, який міцний і гнучкий водночас, – каже волонтер. 

Виробляють два види безпілотників. Різняться вони величиною, дальністю польотів та вагою, яку можуть піднести.

Більший дрон може нести від 2,5 до 3 кілограмів. Військові їх більше замовляють, адже вони несуть, як мінімум, бронебійну бойову частинку. Також ми виготовляємо менші дрони. Вони несуть до 1,5 кілограма. Використовують для ураження живої сили, автомобільну техніку та бліндажі ворогів, – зазначає Степан Зазуляк. 

Читайте також: «Вже понад пів сотні разів їздив на фронт»: історія військового волонтера з Тернопільщини.

Бійці здебільшого використовують дрон лише один раз. Проте їх можна доукомплектувати скидами – кріпленням для вибухівки. Тоді така “пташка” залишається неушкодженою і може знову виконувати завдання.

Цей скид кріпиться знизу. І на це кріплення встановлюється бойова частина. Завдяки цьому дрон може повернутися, перезарядитися, – каже хлопець. 

Кошти на все обладнання збирають завдяки донатам благодійників. 

Степан Зазуляк каже, потреба в дронах зараз велика. Тому якщо буде фінансування, зможуть виготовляти не 4 дрони в тиждень, а в рази більше. Підтримати виробництво безпілотників можуть всі небайдужі, перерахувавши кошти на монобанку чи на карту Степана Зазуляка.

Читайте також: Без світла, у підвалах, просто неба: тернопільські барбери стрижуть військових на передовій.

Реквізити для донатів на дрони:

4441114453414748 МоноБанк

5221191200588993 ПриватБанк

Посилання на банку: 

https://send.monobank.ua/jar/7Ugk7WTjJR 

Номер картки банки:

5375 4112 1204 2720 

Фото, відео Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео