Ростислав Фук

Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

Польща надала статус тимчасового захисту 950 тисячам українців, що є другим за величиною показником після Німеччини

Польща

Польща готова допомогти Україні повернути на батьківщину чоловіків призовного віку. Про це заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш телеканалу Polsat News, пише Суспільне.

Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні, — сказав Владислав Косіняк-Каміш.

При цьому він не повідомив подробиць, як саме Польща може допомогти.

Раніше Польща вже висловлювала готовність допомогти Україні з поверненням назад в Україну чоловіків, які підлягають військовій службі.

На запитання як саме Польща відреагує, якщо Київ попросить допомогти, Косіняк-Каміш відповів, що «будь-яка підтримка можлива».

За даними Євростату, як пише Reuters, станом на січень 2024 року близько 4,3 мільйона українців проживають у країнах Європейського Союзу. З них близько 860 тисяч — це дорослі чоловіки.

Польща надала статус тимчасового захисту 950 тисячам українців, що є другим за величиною показником після Німеччини.

Нагадаємо, 11 квітня український парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт №10449 про мобілізацію. Депутати прийняли документ без норми про демобілізацію. Згодом документ підписав і президент Володимир Зеленський.

Як писав Терен, Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії щодо громадян України призовного віку. Заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації. 

Читайте також: Німеччина відреагувала на рішення України не надавати консульські послуги чоловікам за кордоном

Закон про мобілізацію: кого позбавлять відстрочки від служби в армії

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео