Тамара Коблик

4 роки поневірянь по лікарнях: тернопільські медики допомогли юнаку, який вже переніс 7 операцій

У хлопця була дуже важка інфекція, з якою нейрохірурги справилися

Лікарі-нейрохірурги Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги поділилися історією пацієнта зі складним клінічним випадком. 

Пацієнт у віці 17 років отримав травматичний компресійний перелом шийного хребця. У дитячій лікарні іншої області виконали хірургічне втручання, під час якого здійснили фіксацію травмованого хребця титановим імплантом. Впродовж чотирьох років рана не загоювалась та супроводжувалась виділеннями і болем, постійним поганим самопочуттям та швидкою втомою. Пацієнт переніс сім повторних операцій для очищення рани, проте проблема постійно поверталась.

Після огляду пацієнта та обстеження за допомогою магніторезонансної та комп'ютерної томографії, виявили рідкісну хронічну рецидивуючу інфекцію, пов'язану з імплантом, - розповіли на сторінці  Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги у фейсбуці. - З урахуванням усіх даних прийнято рішення провести більш радикальну операцію з видалення інфікованого імпланту та висічення всіх нежиттєздатних тканин.

Хірургічне втручання було складним і тривалим через змінену нормальну анатомію шиї та рубці від численних попередніх операцій. За допомогою спеціалізованих інструментів медикам вдалось виконати доступ, ідентифікувати межі інфекції, висікти інфіковані тканини й видалити імплант, зберігши консолідовані ділянки кістки, що дозволило зберегти форму та висоту хребця.

Операція пройшла успішно, пацієнт почуває себе добре, а рана загоїлась. Вибравши правильну тактику, лікарі досягли бажаного результату і надали можливість пацієнту повернутись до повноцінного життя.

Читайте також: Відкрили новий горизонт у медицині: тернопільські лікарі виконали унікальну процедуру (відео)

Лезо застрягло за один сантиметр від серця: тернопільські лікарі врятували 59-річного чоловіка

Вибір читачів за тиждень

Відео