Дарія Шевченко

Чи буде в Україні дефіцит овочів та фруктів

- Цього року ми можемо не покуштувати Мелітопольську черешню або херсонських кавунів, - каже експерт Олександр Хмелевський

Наразі дефіциту продуктів харчування в Україні не відчувається. Фахівці кажуть, що практично одразу більшість людей переорієнтувались, почали працювати з імпортними товарами і це допомогло наповнити торгові точки усім необхідним для покупців. Однак, проблеми виникли зі свіжими сезонними овочами та фруктами. Області, звідки переважно везли ранні культури, – у тимчасовій окупації, тому експортувати їх наразі неможливо. Відповідно ціни на овочі і фрукти суттєво зросли, пише agronews.ua.

Незалежний експерт і кандидат економічних наук Олександр Хмелевський пояснив, що деякі проблеми виникли навесні з ранніми овочами та фруктами.

Російська окупація частини Херсонської та Запорізької областей позначилася на пропозиції продовольства на ринках і магазинах. Йдеться насамперед про ранні овочі та ягоди. Українська полуниця, редис, огірки, помідори з’явилися в цьому році значно пізніше на прилавках, ніж завжди, а ціни на них істотно зросли, – пояснює Хмелевський.

Він додав, що частково пропозицію було заміщено за рахунок імпорту, а останнім часом істотно зросли поставки ягід і ранніх овочів з інших регіонів України.

Вже спостерігається певне зниження цін. Що стосується інших продуктів, то їх нестачі немає. Україна не тільки забезпечує себе основними продуктами харчування, але і є одним з найбільших експортерів на світових ринках, – підкреслив експерт.

Він зауважив, що в цілому в Україні дефіцит продуктів харчування не очікується. Однак цього року українці швидше за все позбавлятимуться частини улюблених фруктів з південних регіонів.

Цього року ми можемо не покуштувати Мелітопольську черешню або херсонських кавунів. Що стосується цін, то, попри надлишок продуктів, вони будуть рости, в першу чергу через зростання вартості енергоносіїв, – пояснив Хмелевський.

Нагадаємо, що експерти прогнозують й істотне подорожчання гречки – до 100 гривень за кілограм. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео