Чому МФО видають кредити швидше, ніж банки

На правах реклами

Чому мікрофінансові організації видають кредити швидше | Відмінності в роботі банків і МФО | Кому МФО видають позики | Цікаве та корисне про фінанси

Мікрофінансова організація — не банківська установа, яка все одно має право видавати як кредит онлайн, так і кредит готівкою.

Діяльність мікрофінансових організацій регулюється Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг». Такі організації мають право здійснювати кредитування за рахунок власних і залучених коштів.

Чому в мікрофінансових організаціях набагато легше взяти кредит, ніж у банках? Пробуємо розібратися.

Як працюють МФО?

Основна діяльність МФО — це видача позик під відсоток, таких як на приклад, кредит онлайн на карту 24/7, або кредит без відмов.

Приклад: МФО видає позику на 5000 грн на місяць під 2% на день. Через місяць позичальник має повернути 6400 грн. Ці 1400 грн - дохід мікрофінансової організації. При цьому існує ризик, що клієнт візьме гроші і ніколи їх не віддасть. Тоді компанія отримає збиток 5000 грн.

Щоб управляти фінансовими ризиками, МФО аналізують кредитну історію: якщо клієнт стабільно платить за іншими зобов'язаннями, він, найімовірніше, поверне позику вчасно, у таких клієнтів є найбільша ймовірність отримати 100 відсотковий кредит на карту або готівкою.

Але більшість клієнтів МФО мають погану кредитну історію — інакше вони б зверталися в банки, де відсоткова ставка нижча. Якщо МФО почне відмовляти всім позичальникам без кредитної історії або з простроченнями, то давати кредити було б нікому.

Тому МФО шукають баланс: висока процентна ставка має компенсувати ризики неповернення. Виходить, що чесні клієнти платять за себе і за тих, хто взяв у борг, але не повернув, щоб усі могли взяти кредит без відмови, пише Finance.ua.

Як працюють банки

Банки видають кредити під набагато менші відсотки, ніж МФО. Щоб не ризикувати, перед видачею кредиту банківська установа ретельно перевіряє потенційного позичальника. Для цього банк використовує кредитний скоринг.

Кредитний скоринг — це автоматизована система оцінки позичальника. Щоб її пройти, кожен клієнт банку залишає про себе докладні дані в спеціальній анкеті. кожна відповідь має своє значення в балах.

Після перевірки правдивості цих даних і підсумовування набраних балів ухвалюється рішення про платоспроможність потенційного позичальника. І, виходячи з цього, про видачу або невидачу кредиту. Це складна, але більш надійна система.

Кожен банк проводить свій скоринг, чий механізм тримається в суворій таємниці — щоб шахраї не могли його підробити.

Виходить, що легше взяти кредит — то більше відсотків ви платите.

Чи правда, що МФО видають кредити всім без розбору?

Ні. У мікрофінансових організацій теж є система скорингу, але спрощена. Хоча мікрофінансові організації набагато лояльніші за банки у видачі кредитів, у них все ж є свої обмеження.

У МФО вже не видають кредити неповнолітнім і людям, старшим за 75 років. Також компанія може відмовити в позиці, якщо у клієнта є ще кілька відкритих або прострочених і незакритих кредитів в інших мікрофінансових організаціях.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео