Ростислав Фук

До кінця вересня в Україні прогнозують суттєве здорожчання пального

Підвищення світових цін на нафту вплинуло на ціни в Україні

пальне

До кінця вересня 2023 року бензин та дизельне паливо в Україні подорожчають на 2-3 гривні за літр. Про це українських водіїв попередив директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін, пише agronews.ua.

За його словами, річ у тім, що за останні 1-2 доби ціни на оптовому ринку зросли на гривню і продовжуватимуть зростати.

Леушкін каже, що продовжує зростати вартість нафти на світових ринках. Саудівська Аравія ще влітку скоротила видобуток нафти. Вона вважає за краще продавати менше нафти, але за вищою ціною. І США не змогли домовитися із Саудівською Аравією, щоб вона збільшила видобуток нафти. У результаті вартість нафти на світових ринках вже збільшилася до 90 доларів за барель і навіть перевищила цю позначку.

Підвищення світових цін на нафту вплинуло на ціни в Україні. Бензин та дизельне паливо стають дорожчими. Але якщо влітку мережі АЗС підіймали ціни потроху та поступово, то тепер цей процес проходитиме, як вважає Леушкін, швидше, тому що оператори українського роздрібного паливного ринку вже не мають запасів дешевого палива, ввезеного за старими податками.

Нагадаємо, з 1 липня 2023 року в Україні запровадили довоєнні податки на паливо. На бензин та дизпаливо акцизи тепер такі самі, якими вони були до початку повномасштабного вторгнення. ПДВ на пальне також збільшили. Воно тепер становить 20%, а не 7%.

Але Дмитро Леушкін не відкидає, що нафта на світових ринках може подорожчати до 100 доларів за барель. І це спричинить нову хвилю підвищення цін на пальне в Україні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео