Орест Сарматський

На фермерів Тернопільщини чекають непрості часи

2d500f7-posukha (1) (Copy)

За даними НААН України, за останні десятиліття відбувається зміщення меж природно-кліматичних зон країни на 100-150 км на північ.

Як вважає доктор економічних наук, викладач Житомирського національного агроекологічного університету Віталій Данкевич, пише «Економічна правда» посухи в Україні стають дедалі частішими та інтенсивнішими. Безсніжна цьогорічна зима, відсутність талих вод ще більше додають ризиків.

- Потепління виявляється в підвищенні середньорічної температури повітря, збільшується кількість надзвичайних ситуацій (екстремальні перепади температури, засухи, суховії, паводки, пожежі). Все це має комплексний вплив на сільське господарство: суттєво знижуються обсяги виробництва зернових культур, а відтак і продуктивність худоби, - пише науковець.

На його думку, для українських ґрунтів настає дуже небезпечна ситуація. В умовах посухи проблема їх деградації може набути ознак екологічної катастрофи.

Науковець радить вносити більше засобів захисту рослин, гербіцидів, використовувати інші сорти, більш стійкі до шкідників та хвороб.

Вже нині чимало господарств, щоб мінімізувати втрати від природних катаклізмів, переорієнтовуються на технічні культури, які є стійкішими до негоди. Це також треба врахувати фермерам Тернопільщини, переорієнтовуючись на активніше вирощування ріпаку, а замість пшениці - соняшника та кукурудзи.

Фото: Економічна правда

Вибір читачів за тиждень

Відео