Ростислав Фук

У парку на Тернопільщині проживають 17 видів червонокнижних кажанів (фото)

Відслідковувати стан популяцій деяких видів рукокрилих найзручніше взимку

Ядром раритетної складової фауни ссавців Національного природного парку «Дністровський каньйон» являються кажани: із 26 червонокнижних видів звірів, що населяють територію Парку та суміжні ділянки, 17 – саме вони. Про це повідомили на фейсбук-сторінці парку.

 Відслідковувати стан популяцій деяких видів рукокрилих найзручніше взимку.

Минулого тижня працівники Парку провели обліки кажанячого населення у печерах Угринь, Млинки та Млиночки.

В цілому видовий склад цих тварин на зимівлі подібний до того, що було і під час попередніх обліків у 2021 році: переважають нічниця велика та нічниця водяна, підковоніс малий та вухань бурий. Невелика печера Млиночки порадувала знахідками рідкісних кажанів, таких як вухань австрійський та нічниця вусата. У кількісному аспекті помітне деяке зменшення чисельності. Чим це спричинене: певними негативними змінами стану місцевих популяцій кажанів чи змінами у їх розподілі на зимівлі у зв’язку з теплими зимами, стосується лише відвіданих сховищ чи регіону загалом? Відповідь на ці запитання мають дати наступні дослідження, – йдеться в повідомленні.

Після виходу з печери провели цікаві орнітологічні спостереження. Зібрані підчас цього виїзду дані використають для розробки природоохоронних рекомендацій.

Фото: НПП «Дністровський каньйон»

Вибір читачів за тиждень

Відео