Ростислав Фук

Із законопроєкту виключили положення про демобілізацію

Законопроєкт про мобілізацію в другому читанні Верховна Рада почне розглядати 10 квітня

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони виключив положення щодо демобілізації і ротації військовослужбовців із урядового законопроєкту про мобілізацію, який готується до другого читання. Про це пише Українська Правда.

Виключення питання демобілізації із законопроєкту ініціював головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

У листі до міністра оборони Рустема Умєрова Сирський наголошує на необхідності невідкладного внесення законодавчих змін щодо вдосконалення питань проходження військової служби та мобілізації.

Разом з тим, окремі положення законопроєкту, з огляду на значну кількість депутатських правок, потребують більш детального аналізу та додаткового вивчення. 3 урахуванням зазначеного пропонується питання підстав звільнення з військової служби, а також запровадження на законодавчому рівні ротації військовослужбовців унормувати окремо шляхом розгляду в іншому законопроєкті, – йдеться в листі.

Обговорення відповідного питання відбулося на засіданні Кабміну 9 квітня.

Уряд погодився з пропозицією Міноборони ініціювати перед Верховною Радою виключення із проєкту закону положень щодо звільнення з військової служби та ротації військовослужбовців.

Уряд має внести на розгляд парламенту окремий законопроєкт із цими положеннями.

Витяг з протоколу засідання Кабінету міністрів

Як наслідок, члени Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки на засіданні 9 квітня ухвалили рішення про виключення положення щодо демобілізації і ротації військових із урядового законопроєкту.

У висновку Комітет доручив Кабінету Міністрів впродовж восьми місяців з дня опублікування законодавчого акту в газеті «Голос України», тобто вже після ухвалення, розробити і внести на розгляд законопроєкт щодо удосконалення механізмів ротації військовослужбовців під час воєнного стану, їх демобілізації та медико-соціальної реабілітації.

Як повідомив нардеп Ярослав Железняк, 10 квітня Рада почне розгляд закону у другому читанні. Почнуть з відхилених правок. Далі 11 квітня, почнеться найголовніше – розгляд врахованих правок Комітетом.

Тут вже більше інтриги. Кожен депутат може поставити кожну таку правку «на підтвердження». Тобто, щоб її зберегти треба в залі набрати 226+ голосів на кожну правку. Інакше вона стає відхиленою і текст повертається до редакції першого читання, – каже Железняк.

Нагадаємо, 7 лютого Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію у першому читанні. А перед тим, 11 січня, законопроєкт відправили на допрацювання

Читайте також: Президент підписав закон про мобілізацію з 25 років

Фото з відкритих джерел та Української Правди

Вибір читачів за тиждень

Відео